geschreven door Hugo Bakker 

Teambuilding met DiSC: 5 favoriete werkvormen

0 reacties

Disc werkvormen

Regelmatig krijg ik de vraag wat mijn favoriete werkvormen zijn voor teamcoaching waarbij je DiSC inzet.

Ik heb 5 van mijn favorieten voor je verzameld. Ik ben benieuwd of je mijn profiel kan herkennen vanuit mijn voorkeur voor deze werkvormen :-).

Teambuilding met DiSC: 5 favoriete werkvormen

1.Ren je rot

De kans is groot dat je je deelnemers ook de gedachte achter Disc en inzicht in hun communicatiestijl wilt leren. Dit kan uiteraard met een Powerpoint. Deze werkvorm geeft je een andere manier:

Meer uitleg

2. Heliumstick

De eerste keer dat ik deze werkvorm zélf ervaarde, had mijn groep het heel snel voor elkaar. Toen moesten we het nog een keer doen, waarschijnlijk hadden we gesmokkeld. Oeps.

We deden er daarna dan ook 4 x zo lang over. Er werd behoorlijk wat binnensmonds getierd en gevloekt.

Het beste resultaat bereikten we uiteindelijk door naar de zachte stem van 1 van deelnemers te luisteren die ons bijna via een meditatie tot rust kreeg.

De reden dat deze werkvorm bij mij favoriet is: hij is simpel, snel, fysiek makkelijk en deelnemers reflecteren met gemak op hun eigen gedrag en gedachten. En hoe sneller je bij deze werkvorm wil, hoe moeilijker het wordt. Voor mensen met een D profiel en deels ook I, is dat confronterend.

Wanneer ik de werkvorm met teams doe, zijn de ervaringen van de deelnemers heel verschillend. De één wil met focus en heel rustig. De ander wil zo snel mogelijk gaan (dan gaat het dus juist mis). De derde houdt zijn mond omdat hij bang is dat zijn suggestie vast niet goed is. En weer een ander staat te kletsen en heeft helemaal niet door wat er moet gebeuren.

Wanneer het lukt is het team heel trots! Dus fijn om je deelnemers een succeservaring mee te geven.

Meer uitleg vind je hier

3. Maak mij een auto

Regelmatig geef ik DiSC trainingen binnen. Maak mij een auto is een werkvorm die je in kan zetten om deelnemers te laten ervaren hoe samenwerken met je eigen stijl kan gaan. En tegelijk ga je nadenken over wat de ander nodig heeft. Fijne, rustige werkvorm (behalve bij de I profielen dan ;-))

Volledige uitleg

4. Numbers

Toen ik zelf deze werkvorm voor het eerst ervaarde, was ik uiteraard deelnemer.

Fanatiek als ik kan zijn, ging ik als een gek rennen. Ik schreeuwde zowat tegen mijn teamgenoten wat ze moesten doen. Zodra ik doorhad dat we regels konden ‘buigen’, had ik een plan. Ik had snel door hoe het sneller kon. Dit is ook gelukt. Beat me!

Typisch voor mij was dat ook ik me liet verleiden tot de competitie aangaan, terwijl er nooit gezegd was dat die bestond. Wanneer je deze werkvorm met een team doet, hoor je snel hoe collega’s met elkaar communiceren onder tijdsdruk. De werkvorm is favoriet bij mij omdat deelnemers hun daadwerkelijke gedrag onder druk gaan vertonen. Hierdoor kan een deelnemer ook door andere deelnemers gewezen worden op het gedrag dat hij vertoonde en of hij dat vaker zo doet.

Je vindt de uitgebreide omschrijving hier. 

5. Count-off

Count-off is een teambuildingwerkvorm die ook in te zetten is als energizer. Je doet dan geen evaluatie. Bij teambuilding vraag je door: hoe was het, toen jij het systeem wel doorhad? Of: hoe lang vond je dat dit duurde? En herken je dit uit je dagelijkse praktijk?

Ik vind het een fijne werkvorm omdat hij snel gedaan worden, er komt frustratie boven (wat herkenbaarheid van stijlen makkelijker maakt) en er wordt vaak ook veel bij gelachen.

Ik heb hieronder zowel de online als de binnen/buiten variant voor je neergezet:

Count-off online

Count-off binnen of buiten

Over

Hugo Bakker

Mijn missie is om iedereen die met groepen werkt te inspireren om meer actief en meer ervaringsgericht te werken.
BIO: PABO (1989 - 1993), in diverse typen onderwijs gewerkt, directeur op een ZMOK school, interim management en 25 jaar trainingen en teamcoaching bij bedrijven en ondernemers.

Reageer of stel je vraag hieronder:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Populaire werkvormen

>