geschreven door Mirjam Heek 

Teambuilding- 3 werkvormen om communicatie in teams zichtbaar te maken

Communicatie in teams

Ben je teamcoach? Geef je regelmatig trainingen over samenwerken of over communiceren? Dan herken je vast onderstaande vraag:

Hoe kan het team beter samenwerken en hoe kan de communicatie verbeterd worden?

Veel van de teamtrainingen die ik de afgelopen jaren heb gegeven, gingen over het samenwerken van teams. En deze vraag komt dan vaak naar voren.

Communicatie is een groot onderdeel van hoe mensen met elkaar samenwerken. Voor een goede samenwerking heb je bijvoorbeeld een gezamenlijk doel nodig. En maak je afspraken hoe je deze doelen gaat halen. Dat kan je alleen maar doen wanneer je ook afspraken maken over hoe je met elkaar communiceert.

Daarom deel ik deze 3 werkvormen die veel inzicht kunnen geven in hoe de communicatie in een team er uit ziet.

1. Traffic Jam

Traffic Jam heb ik al vaak gedaan met teams. Het is een puzzel, die het team op moet lossen. En dan is het ook nog eens een puzzel die lastig is op te lossen zonder hulp.

Je kan je voorstellen wat daar het effect van is.

Sommige deelnemers gaan gelijk aan de slag, anderen willen graag eerst een plan bedenken. De één wil overleggen, de ander gaat al weer verder. Er wordt gemopperd. Er wordt vooral weinig naar elkaar geluisterd.

Er gebeurt dus van alles. En gedurende het proces zie en hoor je communicatie veranderen. Er wordt overlegd: welke ideeën zijn er nog meer om dit op te lossen?

Of het wordt negatiever. Die ene deelnemer wordt nog fanatieker. De ander klaagt over hoe moeilijk het is. Vaak voelen een aantal mensen zich niet (meer) betrokken en er ontstaat frustratie. Sommige deelnemers worden zelf boos op mij!

Kortom: er gebeurt van alles wat heel veel inzichten op kan leveren.

Lees hier de uitgebreide omschrijving.

2.  Numbers

Toen ik zelf deze werkvorm voor het eerst ervaarde, was ik uiteraard deelnemer.

Fanatiek als ik kan zijn, ging ik als een gek rennen. Ik schreeuwde zowat tegen mijn teamgenoten wat ze moesten doen. Zodra ik doorhad dat we regels konden ‘buigen’, had ik een plan. Ik had snel door hoe het sneller kon. Dit is ook gelukt. Beat me!

Typisch voor mij was dat ook ik me liet verleiden tot de competitie aangaan, terwijl er nooit gezegd was dat die bestond. Wanneer je deze werkvorm met een team doet, hoor je snel hoe collega’s met elkaar communiceren onder tijdsdruk.

Je vindt de uitgebreide omschrijving hier.

3.  Potloden leggen

Een fijne werkvorm om binnen te doen. Je doet deze werkvorm in koppels waarbij de één praat en ander moet luisteren. Je verwacht dat dit heel makkelijk is.

En je ziet met deze werkvorm heel goed dat de zin: “leg het rode potlood in de linkerbovenhoek” voor de één een andere uitkomst geeft dan de ander in gedachten had. Hoe kan je dit terug zien in hoe je met elkaar communiceert wanneer het over werkopdrachten gaat?

Voor de uitgebreide uitleg kijk je hier.

Zelf live oefenen met werkvormen voor teamcoaching?

101werkvormen zijn bij uitstek werkvormen gericht op ervarend leren. Leren door te doen.
Wil je heel veel werkvormen ervaren tijdens in een energieke training? En leren hoe je deze werkvormen zo inzet dat je teams helpt reflecteren?
Klik hieronder voor meer informatie over de 101 werkvormen Inspiratiedagen:

Over

Mirjam Heek

Reageer of stel je vraag hieronder:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Populaire werkvormen

>