geschreven door Hugo Bakker 

Een goede trainer is een luie trainer

Teambuilding Activiteit: vind je eigen woord

Een goede trainer is een luie trainer.

Hugo wacht een seconde tot het gelach is weggeëbd en beantwoordt dan de vraag die in de lucht hangt.

Klinkt tegenstrijdig he? En toch is het zo. Want je wilt als trainer je studenten aan het werk zetten, in plaats van zelf te werken. Dat is de beste manier om hen iets te leren, het hen zelf uit te laten vinden.

Ik ben met Hugo mee op pad, hij geeft een training aan… trainers. De trainers werken voor een trainingsbureau wat het hartstikke goed doet, mede doordat ze niet denken dat ze alles al weten, maar blijven leren en ontwikkelen.

Hij laat hen zien, hoe hij zijn trainingen vormgeeft en hoe elke werkvorm een bepaald doel dient.

Ze hangen aan zijn lippen; even niet hoeven te presteren, dat zou lekker zijn…

Ik geef jullie een opdracht, waarbij jullie aan het werk gaan. En nee, ik ga niet observeren wie er een leidersrol pakt, of hoe het groepsproces werkt, dat is niet de uitdaging hier. Ik wil jullie laten voelen hoe leuk het kan zijn, om aan het werk te zijn als groep, zonder dat de trainer daarin begeleidt.

De opdracht

Hugo geeft de groep (25 man, mind you!) de opdracht om woorden op te schrijven, “geheimen”, die iets zeggen over wat een training, een goede training maakt. In een eerder onderdeel heeft hij hen geleerd, hoe hij zelf altijd een kapstok inzet om de stof makkelijker te laten onthouden. Nu mogen zij aan de hand van die geheimen, hun eigen kapstok uitwerken.

Ze krijgen een kwartier de tijd. Heel weinig, voelen ze. Maar de druk die erop staat, zorgt dat ze heel snel heel creatief worden. Hugo doet niets; geen blaadjes of pennen uitdelen, geen groepjes maken, niets. Ze moeten alles zelf doen.

Na 10 minuten al liggen er een aantal geweldige termen op de grond.

De oplossing

De groep heeft een briljante kapstok gevonden, één die precies past bij de dynamiek van hun bedrijf en de trainingen die ze geven.

V- voor “verrassend”.

I- voor “inspirerend”.

B- voor “betrokken”.

E- voor “enthousiast”.

S- voor “samen”.

Een kwartier lang, helemaal niet lang, maar ze hebben genoten. Het beste uit zichzelf gehaald. En Hugo? Die heeft lekker in een stoel gehangen en het proces bekeken, met een lekkere kop koffie.

Je training wordt nog krachtiger, als je de controle los durft te laten en de groep het zelf laat uitvogelen.

Deze teambuilding activiteit bevordert:

 • samenwerken
 • communicatie
 • snel de kern kunnen grijpen
 • plezier
 • zelfredzaamheid
 • identiteit

Hieronder de instructie:
Tijd: 10 – 15 min
Deelnemers: 1-30
Binnen
Actief

Benodigd materiaal

 • Stiften
 • Blaadjes

Opdracht verloop:

Laat de groep zo snel mogelijk, zo veel mogelijk termen opschrijven, die ze associëren met het onderwerp.

Daarna is het de kunst, een woord te maken  (Acroniem) van de beginletters van een aantal woorden uit de verzameling. Dit geeft de groep een krachtige herinnering aan de dag en iets om concreet mee en aan te werken na thuiskomst.

We gebruiken deze methode (Hugo gebruikt M.E.R.C.I) om lesstof aan op te hangen.

Deze oefening kun je ook heel goed thuis eerst eens oefenen. Pak een A4-tje, schrijf woorden op die iets zeggen over het onderwerp van jouw training. Daarna maak je er een woord van.

En nu jij!

Wat is jouw “woord”?

Deel jouw acronym hieronder, met het onderwerp van je training EN de woorden waar de letters van je kapstok voor staan en dan geven we je, naast een fantastische, concrete manier om jouw stof te laten onthouden door je deelnemers (en voor jezelf is het overigens ook heel handig:)), een geweldig cadeau als motivatie om hiermee door te gaan!

PS Werk je bij een trainingsbureau en heb je ook zin om weer wat bij te leren, zodat je NOG beter wordt, dan je al bent; we komen graag bij je langs. Stuur een email naar: hugo@101werkvormen.nl voor meer info.

Over

Hugo Bakker

Mijn missie is om iedereen die met groepen werkt te inspireren om meer actief en meer ervaringsgericht te werken.
BIO: PABO (1989 - 1993), in diverse typen onderwijs gewerkt, directeur op een ZMOK school, interim management en 25 jaar trainingen en teamcoaching bij bedrijven en ondernemers.

Reageer of stel je vraag hieronder:

 • w(arm), a(utonomie), a(uthenticiteit), r(ust), d(iepgang), i(nzicht), g(ezondheid. WAARDIG

 • Dianne Smits schreef:

  VEERKRACHT
  Vertrouwen
  Eerlijkheid
  Een voor allen
  Rust
  Kracht
  Realistisch
  Aandacht
  Controle
  Hechtheid
  Trots

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Populaire werkvormen

  >