Van de week belde ik Anja. Anja traint en coacht, en ze zit in een rolstoel. Ik had het met haar over werkvormen en de uitdagingen die zij heeft om ze te doen. Mijn brein ging direct aan de slag met leuke oefeningen die je kunt doen, als je iemand in een rolstoel (of met een andere beperking!) hebt.
Eén van de oefeningen die we bespraken, is het magische touw. “Ik kan heel goed draaien”, zei ze. Ok, dat is een optie. Maar nog veel leuker natuurlijk is het om oefeningen te verzinnen, die gewoon een extra leuke uitdaging zijn, voor het hele team!
Maar voordat ik mijn ideeën verklap, wil ik je vragen zelf eens na te denken- wat voor leuke oefeningen kun je met het magische touw allemaal doen met iemand met een rolstoel in je groep?
Het Magische Touw is een activiteit, waarbij de groep steeds een korte opdracht krijgt. De opdracht is pas geslaagd als iedereen het gedaan en gehaald heeft.
Aan het eind van de werkvorm, laat ik de groep zelf een uitdaging kiezen.
Hiermee stimuleer ik het zelfsturend zijn en het zichzelf uitdagen.
Om het team te motiveren, benoem ik elke opdracht als een level en daag ik hen uit om het volgende level te halen.
Deze activiteit bevordert:
- teambuilding
- communicatie
- commitment creëren
- zelfsturend zijn
- afspraken maken
- de lat steeds hoger leggen
- grenzen aangeven
- en wie weet nog veel meer
Hieronder de instructie:
Tijd: 20 – 30 min
Deelnemers: 8 of meer
Binnen en Buiten
Actief
Benodigd materiaal
1 lang touw van 20 meter
Beginopstelling
Stel alle deelnemers op aan 1 kant van het touw (houd rekening met de zon). Zorg dat je zelf één van de draaiers bent.
Kader
Zeg tegen de deelnemers dat ze steeds een opdracht krijgen, die pas geslaagd is als hij door de hele groep met succes is volbracht. De opdrachten beginnen heel makkelijk en worden steeds moeilijker.
Spelverloop
Geef de groep een opdracht die steeds moeilijker wordt;
- Probeer allemaal aan de andere kant van het touw te komen (terwijl je het touw stil houdt). (dat is nog best te doen met een rolstoel)
- Idem en nu zonder het touw aan te raken. (hmmm… en hoe doe je dit nou?)
- Idem en nu het touw een beetje bewegen. Slimmeriken lopen er om heen. Dat mag, het volgende level niet meer…
- Idem en draai nu het touw zo dat je er onder door kunt lopen (zoals bij touwtje springen).
- Blijf vanaf nu draaien met het touw en pas je de opdracht aan;
- Elke keer als het touw 1 rondje draait, moet er iemand onder het touw door.
- Ga naar de overkant met 2 personen tegelijk.
- Ga met 3 personen tegelijk naar de overkant, terwijl de middelste persoon zijn ogen sluit.
- Elke keer als het touw 1 rondje draait moeten er 4 personen onder het touw door.
- Ga met zijn 8-en tegelijk onder het touw door.
- De groep bedenkt zelf het volgende level. Nadat ze het plan aan je hebben verteld, mogen ze niets meer tegen elkaar zeggen en moeten ze met zijn allen tegelijk onder het touw door (daar moet het plan dus ook over gaan)
Evaluatie
Wat gebeurde er? (dit is vragen naar feitelijk gedrag)
Wat deed het met je?
Wat neem je, nemen jullie, hieruit mee?
Ik weet zeker, dat door de opdrachten niet aan te passen, maar juist voor een rolstoeler hetzelfde te houden, heel veel naar boven komt- wordt iemand ontzien? of juist niet? worden dingen besproken? Dit kan in een teambuilding een prachtige veilige omgeving zijn om groepsgedrag naar boven te halen.
Natuurlijk is voor een rolstoeler van alles in te vullen. Dus als je een mooie gelegenheid krijgt met een deelnemer met een beperking, grijp hem dan in plaats van er bang voor te zijn.
Wat maakt het Magische touw zo magisch?
Touwtjespringen vond vroeger bijna iedereen leuk als kind. Wat de meeste mensen niet weten, is dat het ook als volwassene nog steeds onwijs leuk is! Het geeft positieve energie en er is altijd blijdschap wanneer het team een level gehaald heeft.
En naarmate de opdracht uitdagender is, worden het enthousiasme en de decibels hoger:)
Zo weet je ook wanneer het genoeg is om te stoppen; op het hoogtepunt!
Omdat je zelf het touw draait, kun je er ook voor zorgen dat het team de opdracht haalt, omdat je het ronddraaien kunt versnellen of vertragen. Zo is er 100% kans op succeservaring!
Wat voor opdracht zou (met of zonder) het magische touw geweldig zijn om met een rolstoeler te doen? Schrijf hem hieronder in de comments.
Samen zijn we sterk: de rolstoel en de persoon moeten ook over het draaiende touw heen. Eens zien of er 2 mensen sterk genoeg zijn om met de rolstoel en de persoon en al over het draaiende touw te springen. Of 2 man met de rolstoel, en 2 man die de persoon dragen, of laat ze maar iets creatiefs bedenken, zo lang eenieder/alles maar over het draaiende touw gaat.
Precies! ben benieuwd.. wie weet wat er mogelijk is als je die uitdaging geeft!
Het is niet vanzelfsprekend dat de persoon gedragen kan of wil worden. Dat kan echt een obstakel/ of noem het een drempel, zijn. In het kader van de samenwerking begrijp ik dat men tot een dergelijke oplossing komt. Ook de rolstoeler wil zijn bijdrage aan de training leveren en heeft de keuze tot deelname gemaakt. Als dat betekent dat je het touw draait, dan is dat voorbij de beperking de mogelijkheid om actief je steentje bij te dragen. Het is niet bedoeld als de simpelste oplossing kiezen. Het is ook niet bedoeld om de uitdaging niet aan te gaan. Misschien is het wel met elkaar je realiseren dat het doel bereiken net zo belangrijk is als accepteren dat het is zo als het is. Ook dat is out of the box denken.
aan de andere kant is het juist ook weer heel interessant om te zien wat voor mogelijkheden men nog meer ziet. Menno gaf direct een van de oplossingen aan voor “zorg dat je met zijn allen aan de overkant komt”, maar het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat je iemand moet tillen. Misschien zijn er nog wel andere mogelijkheden. Wat ik voor ogen had was de dynamiek die een teamlid met een beperking kan veroorzaken (met willekeurig wat voor een beperking)- wordt iemand vaak ontzien? of juist van verwacht dat die hetzelfde kan? Door een werkvorm als deze kun je zulke dynamiek in een veilige omgeving naar boven halen.
Ik vind het werkelijk zo gaaf, wat ons gesprek te wegen heeft gebracht. Ooit heb ik een training gegeven aan commando’s van het Nederlandse leger. Ik wist dat niet van te voren. Ik kreeg alleen een locatie door en dat bleek een kazerne. Wat ik wel wist was het doel namelijk “Hoe ga je om met tegenslag”.
Stel je voor ,ik kom daar aan en kom oog in oog te staan met een heel bataljon bomen van kerels. Ik word geacht voor dat bataljon plaats te nemen voor de briefing ( in totale verwarring me af vragend waar ben ik nou dan terecht gekomen). Toen werd ons medegedeeld dat we op survival moesten, slik…en waar ik het vandaan gehaald heb weet ik niet, maar toen ik me moest voorstellen, heb ik slechts mijn naam genoemd en gezegd “Heren ik ben uw tegenslag”. En echt Gerdy compleet in camouflagepak ( op pumps) heeft men mij mee genomen op een twee daagse survival en heb ik dezelfde ervaring gehad als “mijn”heren. Afzien, tijgeren door de modder, kameraadschap, bevel en heb ik ze met mijn stukje training mogen laten ervaren wie ze waren zonder bevel. Een van de mooiste ervaring ever, voor mij, maar zoals later bleek ook voor hun. Zonder bevel, zo kwetsbaar, zo op zichzelf terug geworpen en zo uniek.
Anja is de aanleiding van de blog:) Geweldig Anja. Je was een werkvorm op zich. Ik wou dat ik erbij was geweest.
maak de rolstoel het middelpunt van de zon, met heel veel lijntje touw . Zij kunnen niet langs de rolstoel moeten oplossingen vinden met haar om bv 2 plaatsen op te schuiven naar links of 5 naar rechts.
Ga in een kring staan en houdt elkaars handen vast. Maak van het touw een lus en hang die lus willekeurig tussen 2 mensen in. Het touw moet heel de kring doorgaan (iedereen moet erdoor) zonder de handen te lossen. (touw van 5m is lang genoeg).
Ja! dat kan ongetwijfeld ook met een rolstoel!
dat lukt je volgens mij niet met een rolstoel zonder handen los te laten. Je moet sowieso over het touw heenrijden en daar heb je je handen voor nodig…
Één andere werkvorm met touw… Maak van het touw een lus of neem een grote hoepel. Hang er zoveel touwtjes aan als dat er deelnemers zijn. 1 persoon gaat in het midden staan of zitten… De groep moet de lus om de persoon in het midden krijgen zonder dat deze het touw raakt.
Oh die lijkt me leuk om eens te proberen Bernadette!
Je kunt een kring oefening doen die je normaal staand doet, waarbij de anderen nu ook (met wisselen van beurt) op een stoel moet zitten om dezelfde ervaring/beleving te simuleren die de ‘rolstoel(st)er’ heeft. Dus alle anderen blijven staan om de beleving zo realistisch mogelijk te maken. In eerste instantie dacht ik eraan om de rolstoel door anderen te laten gebruiken, maar even doordenkend kom ik daar op terug. Bijvoorbeeld energizers als: sound ball/invisible ball, zip-zap-zoom of creating rain (Laat iedereen in een rondje staan en de actie kopiëren van de persoon die rechts van hen staat. En blijf het doen tot het verandert. Op die manier zullen de acties zich verspreiden van de leider naar één persoon tegelijk. Degene die de regen leidt, zal de onderstaande acties één voor één starten totdat het verandert – en dan zal ze de volgende actie doen totdat de regen op zijn hoogst is . Van daaruit worden de acties in omgekeerde volgorde uitgevoerd totdat de regen weer stopt … 1. Wrijf je handen tegen elkaar 2. Klik met 1 vinger/hand 3. Klik met beide handen zodat het een klik-klik is 4. Klap in de handen met een kleine “golf-klap” 5. Sla op beide bovenbenen – zodat ze een klap maken 6. Keer alle bovenstaande acties om – één voor één – 5-4-3-2-1. Stop met het maken van geluid door beide handen langs je lichaam te laten zakken) Dit kun je ook doen met één van de vele andere werkvormen die er al op de site te vinden zijn!
heel mooi Frans. Dankjewel!
Laat ons een opdracht verzinnen waarin het team met de rolstoeler net een voordeel haalt. Ok, wat kan een voordeel zijn van een rolstoel: het rolt en gaat op bepaalde ondergronden echt heel goed vooruit en je komt niet met je voeten op de grond.
Bvb. Je hebt 2 ontdekkingsreizigers. Het enige wat ze weten is dat ze ontdekkingsreizigers zijn en dat ze hun team moeten samenstellen. Ze kiezen elk om beurt een deelnemer die in hun team zit, tot de deelnemers verdeeld zijn. Dan luidt de opdracht: Jullie gaan achter dezelfde schat aan. Om het eiland en de schat te bereiken, moeten jullie over een brug die bedekt is met vleesetende planten. De planten vallen aan als ze vlees ervaren/voelen/ruiken op een afstand van minder dan 5 cm. Je kan dus niet met je gewone schoenen oversteken. Elke ploeg krijgt daarom 2 “stelten” die ze moeten gebruiken om de brug over te steken. De schat bestaat uit “goudklompjes” en je mag maar een goudklompje per keer overbrengen.
Er kan dus maar telkens een deelnemer per ploeg over de brug lopen… behalve in het ploegje van de persoon met de handicap natuurlijk, want die zijn voeten zitten sowieso niet aan de grond. En zo heeft die ploeg een onverwacht voordeel, als ze dat zelf beseffen.
Materiaal: goudklompjes, stelten (bvb blokjes hout met een touw aan,…)
Inderdaad hoef je niet bang te zijn voor iemand in een rolstoel: In de spiderweb game, waarbij iedereen door de gaten in het web van de ene naar de andere kant moet, heb ik 1 gat onderaan (wens van de rolstoeler) zo groot gemaakt dat zij er met rolstoel en al doorheen getild kan worden. Elk gat mag maar 1 x gebruikt worden. Dus voor menig snelle deelnemer is het verleidelijk om door dat gat te springen en klaar is kees, maar dan is er geen mogelijkheid meer om juist die ene persoon te helpen. Je kunt natuurlijk ook de uitdaging groter maken door het gat voor de rolstoeler hoger te maken. Het web span ik tussen twee bomen en raakt niet de grond. Veel plezier allemaal.