ohhhhhhhhh….
Er gaat een zucht van verbazing door de groep. De deelnemer in de middelste hoepel heeft zojuist verteld dat de krullen in haar haren niet echt zijn en al haar collega’s zijn verbaasd.
Ja… dit lijkt een hele grappige opmerking, maar als je bedenkt dat het echt een onderdeel is van haar imago dan was het best wel een bekentenis!
Ik geef een teambuilding middag en we doen een werkvorm om verbinding te creëren met elkaar. Het is ook meteen een uitstekende graadmeter om te zien hoe veilig de groep zich voelt.
De opdracht
Iedereen staat in een hoepel. Eén hoepel ligt duidelijk in het midden en de andere hoepels zijn eromheen gelegd. Ik begin, in het midden, met de zin “wat niemand van mij weet…” en deze maak ik af met iets waar ik trots op ben, wat bijzonder is, waarvan ik het leuk zou vinden om andere mensen te vinden, die dat ook hebben, of doen. Zodra ik mijn zin afmaak met “is dat ik marathons loop”, stap ik uit de hoepel. Iedereen die marathons loopt, stapt vervolgens uit de hoepel. Ik kies één van de deelnemers uit om in diens hoepel te gaan staan, waarop zij naar de middelste hoepel loopt. Zij bedenkt ook iets en zo gaat de oefening door.
Deze kennismaker bevordert:
- Teambuilding
- Communicatie
- Luisteren
- Connectie
Hieronder de instructie:
Tijd: 10 – 15 min
Deelnemers: vanaf 4 personen
Binnen of buiten
Benodigd materiaal
- hoepels, of stukken touw waar je cirkels mee kunt maken. 1 meer dan het aantal deelnemers
Uitbreiding:
De mooiste dingen kunnen naar boven komen in de groep. Mensen die vertelden dat ze gepest zijn vroeger op school, tot en met een man die vertelde dat hij weleens met een man had gezoend. Ja, toen was het wat meer melig, maar vergeet niet dat je een heel veilige omgeving nodig hebt voordat zoiets kan worden gezegd, onder collega’s….
Het is een geweldige werkvorm om “trots” naar boven te halen bij de deelnemers. De vraag die ik dan stel als vervolg is: ‘waarom ik het zo geweldig vind om te werken bij….., is….”
Ook daar komen de mooiste dingen uit, als collega’s die het soms lastig samenwerken vinden omdat ze bijvoorbeeld een totaal andere communicatiestijl hebben, ontdekken dat ze allebei net zo gepassioneerd zijn over het werken met een bepaalde doelgroep. Dat geeft veel onderling begrip en levert direct resultaat op in de dagelijkse werkzaamheden!
Evaluatie
Meestel doe ik geen evaluatie na afloop, de vragen op zich zijn vaak al stof tot nadenken. Maar het kan natuurlijk wel…
Vragen die je kunt stellen na afloop zijn:
- Wie heeft zichzelf kwetsbaar op durven stellen?
- Wie hoopte er dat hij niet aan de beurt zou komen?
- Wie heeft er iemand gevonden waarmee je in de pauze verder wilt praten?
Wanneer is deze werkvorm geschikt?
Deze werkvorm zet ik graag in bij teambuilding dagen. Maar ook tijdens een meeting, om samenwerking, connectie of communicatie te bevorderen, werkt hij goed. Zeker omdat je als leider kunt sturen op de vragen.
Wil je deze werkvorm met jouw team ervaren tijdens een teamuitje of teambuilding dag?