Wie van jullie gaat er iets DOEN met wat ie vandaag heeft geleerd?
Alle handen gaan omhoog…
De intentie is er, zeker. In de praktijk valt het vaak best tegen, want hoeveel hebben je deelnemers nog onthouden?
Met deze werkvorm maak je het ze makkelijker om te gaan DOEN.
Implementatie buddy
Een buddy vind ik zelf de krachtigste hulp bij de implementatie van een training.
Deze werkvorm werkt vooral heel goed als de groep elkaar kent. Het buddy systeem werkt als volgt. Je zoekt als deelnemer een partner, een buddy. Met je buddy spreek je af dat je elkaar helpt je doelen te halen. Vind iemand waarvan je denkt dat hij op hetzelfde niveau zit, en een vergelijkbare drive heeft om daadwerkelijk dingen te doen- als één van de twee heel hard werkt en de ander nooit zijn doelen haalt, is dat voor beiden frustrerend.
Implementatie in de praktijk
Idealiter bel/ skype je wekelijks. Je zet je doelen voor die week op papier. Ik probeer hooguit drie grote doelen neer te zetten, niet meer. Alles wat ik extra doe is meegenomen. De doelen vertel je aan je buddy tijdens iedere meeting, en de meeting erop geef je aan wat je wel en niet hebt gehaald. Ik heb een buddy waarmee ik dit via Whatsapp doe, dat is voldoende voor mij. Ik doe dit al jaren!
Waarom werkt dit?
Focus
Alleen al het feit dat ik elke week moet terugkijken wat ik ook alweer van plan was, helpt me om me te houden aan dat plan. Je kunt, als je elkaar goed kent, ook sparren en wellicht elkaar helpen.
Intentie uitspreken
Elke week weer denk je vooraf na over wat je gaat doen, en je spreekt dat uit naar je buddy toe. Zo’n intentie dat je iets gaat doen, uitspreken, doet iets met je. Niet alleen omdat iemand anders het nu weet, maar ook omdat je hardop zegt wat je gaat doen.
Steun
Als het even niet lukt- kun je altijd je buddy een berichtje sturen of een vraag om hulp. Wellicht heeft die nog een goed idee, en soms kan het al helpen om even je frustratie van je af te praten. Dat er iemand is die je steunt om je doel te halen, is al geweldig.
Jij bent óók een buddy
Jij wordt gesteund- maar je steunt zelf ook je buddy. Het is zo motiverend om iemand anders te helpen, er doorheen te trekken als die het even niet meer ziet zitten- ook dat is voor jou weer motiverend om je doelen te halen.
Samen successen vieren
Heb je iets speciaals gehaald? Vier het samen! Ik heb al aardig wat buddy’s versleten, vaak omdat ons tempo te veel uit elkaar lag. Met mijn eerste buddy had ik een leuke toevoeging: als we onze doelen hadden gehaald, zetten we, wanneer we de doelen zetten, ook een beloning erop. En een straf voor als we het niet haalden. Extra motivatie dus! De straf was geen strafregels schrijven ofzo, maar iets nuttigs, zoals twee extra koude acquisitie belletjes moeten doen of een administratief rotklusje.
Eigen verantwoordelijkheid
De belangrijkste winst uit een buddy systeem is dat je deelnemers zich direct zélf verantwoordelijk voelen voor hun succes. Wanneer ze de eerste keer hun doelen naar hun partner communiceren, en direct merken hoeveel invloed dat heeft op hun voortgang, geeft dat zo’n boost, omdat ze merken “hee, ik kan het zelf!”
Je kunt als trainer het buddy systeem uitstekend inzetten als je in-company trainingen geeft. Maar ook, wanneer je bijvoorbeeld een groep een jaar lang begeleidt, is dit een geweldige manier om je deelnemers te helpen.
Ik heb zelfs buddy’s gemaakt met mede-deelnemers van een eendaagse training, maar dat werkte toch minder goed, omdat we minder historie hadden opgebouwd en minder gemeenschappelijk hadden.
Wat dan beter werkt, is je deelnemers een collega te laten vragen of zelfs hun partner.
Ik heb nog veel meer leuke ideeën om ervoor te zorgen dat deelnemers gaan implementeren.
Welke methoden hanteer jij om ervoor te zorgen dat je deelnemers aan de slag gaan, implementeren, wat ze bij jou hebben geleerd? Deel je methode hieronder in de comments en inspireer andere lezers!
Vraaag aan de deelnemers om te visualiseren wat ze willen bereiken. Laat hen een plaatje zoeken op internet en dit plaatje op hun telefoon of een ander voorwerp te plakken dat ze vaak gebruiken
Leuke tip, Liesbeth!
Het buddy systeem ken ik van zelf gevolgde trainingen. Het werkt heel positief. Ik ga binnenkort mijn eerste training geven. Het is slechts een korte training, waarna de deelnemers met een eigen plan van aanpak de deur uit gaan. Om mijn deelnemers ook na de trainng in actie te houden geef ik ze een sleutelhanger(rood, oranje en groen) mee waarop ze zelf hebben geschreven waarmee ze gaan stoppen, doorgaan of starten.
Ik ben al vaak geinspireerd door jouw site, Hugo Bakker. Dank hiervoor!
Leuk idee, die sleutelhanger, dankjewel voor het delen! Blij om te lezen dat deze site je al vaak heeft mogen inspireren.
Ik heb het zelf ook ervaren in andere trainingen, en juist omdat het zo effectief is wilde ik het graag delen. Leuk idee van de sleutelhanger! Sowieso goed om wat tastbaars mee te geven na een training.
Ik laat deelnemers een ansichtkaart uitzoeken en hun intentie/doel opschrijven. incl. hun eigen adres.
Deze verstuur ik na 2,5/ 3 weken als reminder.
Ook het buddy systeem zet ik wel eens in, maar dat werkt het beste als mensen zich in dezelfde werkomgeving bevinden na de training.
Ook echt een heel leuk idee voor de implementatie! En vooral omdat het weer even herinnert aan de eigen verantwoordelijkheid. Dankjewel!