geschreven door Mirjam Heek 

Kennismakers post-corona

kennismakers activiteit geheime opdracht

Hoe lang heb jij je collega’s al niet meer gezien?

Hoeveel nieuwe collega’s zijn er eigenlijk begonnen in het afgelopen jaar, die je nog nooit “in het echt” hebt gezien?

Vorige week sprak ik een manager wiens team gegroeid is van 16 naar 23 medewerkers. Al deze nieuwe medewerkers zijn in dienst gekomen na maart 2020. Zij hebben hun nieuwe collega’s nog nooit live ontmoet!

Heb je binnenkort je eerste live meeting, dan heb ik hier voor jou de zeven beste kennismakers om elkaar makkelijk, laagdrempelig en snel leren kennen.

1. Zoek de overeenkomsten

Elke deelnemer krijgt een A4 met daarop 8 woorden. Iedereen heeft dezelfde woorden. De deelnemers gaan in gesprek met een ander om een woord te zoeken waarmee zij allebei ‘iets gemeenschappelijks hebben’. Dit zorgt voor herkenning, begrip en acceptatie.

Uitgebreide uitleg

2. Inteamiteit

Deze kennismaker heeft als doel om wederzijds vertrouwen te bouwen.

Vraag de deelnemers een kinderfoto en hun favoriete muziek mee te nemen.

Geef het team een aantal vragen die ze aan elkaar kunnen stellen. Vragen kunnen gaan van de hobby’s die je als kind had tot de waarden in het gezin waar je vandaan komt.

Welke vragen ze kiezen en hoe kwetsbaar ze zich op willen stellen is aan hen. Hoeveel tijd ze aan dit proces willen besteden is ook aan hen. Vragen kunnen gaan van hobby’s als kind zijnde tot waarden in het gezin waar je vandaan komt.

Uitgebreide uitleg

3. Bingo

Een leuke werkvorm om direct met elkaar in gesprek te gaan.

Maak vooraf aan de training- of lesdag een bingoformulier. Zet in elk vakje een vraag. De vragen kun je toepassen op de situatie. Vooraf aan de werkvorm leg je de regels uit. Je speelt bingo, voor een volle kaart, kruis etc. In ieder vakje staat een vraag en daar moet één naam bij komen. Iedere naam/persoon mag maar één keer voorkomen op het vel. Je mag niet gokken; je moet het vragen. Valse bingo is ‘straf’. Deel de blaadjes uit en starten maar!

Uitgebreide uitleg

4. Vijf Vingers

Simpel en effectief:

Vraag deelnemers om zich voor te stellen aan de hand van alle vingers:

  • Duim: vertel waar je goed in bent
  • Wijsvinger: vertel waar jij je aandacht op richt/waar jij je voor inzet
  • Middelvinger: zeg waar je van baalt
  • Ringvinger: vertel iets over een persoon waar je veel om geeft
  • Pink: vertel waar je nog in wilt groeien

5.  Wat niemand van mij weet…

Een werkvorm die snel verbinding kan creëren en energie in een groep.

Deelnemers staan in hoepels met 1 lege hoepel in het midden. Ik begin, loop naar het midden en zegt: wat niemand van mij weet is “dat ik een adoptiekindje heb’ en stap uit de hoepel. Iedereen die hetzelfde heeft of doet, stapt uit zijn hoepel. Ik kies één van die deelnemers uit om de middelste hoepel te gaan staan. Zo gaat de oefening door waarbij ik ook volgende vragen stel als: ik ben trots om hier te werken omdat enz.

Uitgebreide uitleg

6. Dat ben ik!

Je stelt aan de deelnemers een aantal vragen. Leg aan de deelnemers uit dat je ze vragen gaat stellen. Wanneer ze deze vraag met ja kunnen beantwoorden, gaan ze staan, steken hun hand op en zeggen luid: “dat ben ik!”. Een snelle werkvorm om herkenning bij deelnemers op te roepen!

Uitgebreide uitleg

7. My best friend

Deelnemers trekken uit de hoge hoed een naam van een andere deelnemer, je nieuwe best friend. Deze worden niet met elkaar gedeeld. Gedurende de dag geef je je ‘best friend’s extra aandacht, deelnemers bepalen zelf op welke manier. Aan het einde van de dag vraag je aan de deelnemers wie zij denken dat hun best friend is en waarom. Deze kennismaker levert naast een goede sfeer vooral ook aandacht voor elkaar op.

Uitgebreide uitleg

Zelf live kennismakers ervaren?

101werkvormen zijn bij uitstek werkvormen gericht op ervarend leren. Leren door te doen.
Wil je onze werkvormen ervaren in een energieke training?

Check de agenda om te kijken wanneer er weer een live dag is.

Over

Mirjam Heek

Reageer of stel je vraag hieronder:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Populaire werkvormen

>