geschreven door Hugo Bakker 

Drie gouden tips die ik had willen krijgen toen ik op de PABO zat

15 reacties

Remco ClaassenDe aandacht van een groep kan soms maar als te snel wegzakken. Herken je dat?
Sterker nog: het is soms lastig om de aandacht te pakken als je begint!

Laatst dronk ik een bakje thee met Remco Claassen. Ik heb nooit op zijn bankrekening gekeken, maar hij zegt dat hij bij de top 5 best betaalde trainers van Nederland hoort.

Trok dit je aandacht?
Ja, hij is een bekende. En ja, hij is goed!
Hij heeft spreken tot een kunst verheven.

Wil jij dat ook? Mensen raken, de aandacht vast houden en echt een verandering in gang zetten?
Wat ik leerde in het gesprek met hem is dat je vanzelf boven komt drijven als je goed bent in je werk. En er zijn een aantal technieken die je helpen om ‘goed’ te worden (je bent al goed, maar ik bedoel natuurlijk: ‘beter’).

Hij onthulde mij de manier waarop hij boven kwam drijven.
En een aantal van zijn geheimen heeft hij beschreven in zijn boek “Verbaal Meesterschap”.

Echt een aanrader voor iedereen die voor groepen spreekt en meer impact wil hebben.

Drie gouden tips die ik graag had willen krijgen toen ik nog op de PABO (opleiding tot leraar basisschool) zat:

1. Sprekerspijn; Remco maakt je bewust van het feit dat mensen maar vijf plus of min twee dingen te kunnen onthouden. Dus op de vraag “Wat vond u ervan?” zullen de meeste mensen iets antwoorden als: “Ja, goed verhaal!” of “Ik vond het niet zo sterk.” Kort gezegd: mensen onthouden bijna niets van de inhoud van je verhaal. Als je dit weet dan is er volgens Remco één belangrijk punt waar je je aandacht op moet vestigen:

Nadat mensen jouw verhaal hebben gehoord wil je dat ze:

 • iets gaan doen
 • iets gaan laten
 • of iets nooit meer gaan vergeten

Dit is dus onze nieuwe focus geworden en lees de volgende twee tips die je kunnen helpen om de sprekerspijn op te lossen;

2. Deel nooit meer het podium met iets dat meer licht geeft dan jij!
De Power Point eruit, weg met de beamer!
Als jij als spreker meer impact wilt hebben en niet meer een sheetlezer wilt zijn die naast een lichtbak staat dan is er maar één weg en dat is dat jij de sheets loslaat. De 5+of -2 regel geldt ook voor de spreker en trainer. De belangrijkste reden dat we graag met sheets werken is omdat we dan minder hoeven te onthouden.

Zonder sheets en mét flipover zul je meer impact creëren dus focus op wat de groep moet gaan doen, laten of nooit meer vergeten!

En als het van je opdrachtgever of van school MOET (Presentatie gebruiken)…, doe het dan goed!

3. De drie pilaren van beïnvloeding
Wat een spreker of trainer goed of slecht maakt wordt volgens Remco bepaald door drie dingen:

 1. E-ducatie; mensen willen snappen waar het over gaat om zo een mening over het onderwerp te kunnen vormen. Als je spreekt voor mensen die hoog opgeleid zijn zal de aandacht heel snel verslappen als jouw verhaal geen inhoud heeft. Maar voorkom detaildiarree; dus laat je niet verleiden om te ver in de diepte te gaan want dit gaat juist ten koste van het effect van jouw spreekmoment!
 2. E-ntertainment; deze E geeft brandstof aan de luisteraar. Het geeft je verhaal energie! Als je de groep langer dan vijf minuten scherp wilt houden is entertainment van levensbelang. Wat doen goede cabaretiers en films nu om hun publiek op het puntje van hun stoel te houden?: grote ontploffingen, harde muziek, tranentrekkend drama, humor, veel seks… Wat kunnen wij als sprekers of trainers hier mee? Volgens Remco moet je nooit meer spreken zonder….ANEKDOTES. People are suckers for stories!
 3. E-mpowerment; deze laatste E gaat er voor zorgen dat mensen in actie komen. Dus naast de boodschap, de beleving wil je ook een behoefte opwekken. Immers, zonder motivatie geen opvolging. Het publiek moet nadat jij gestopt bent met zenden iets gaan doen, laten of nooit meer vergeten. Eigenlijk, zegt Remco, moet je je verhaal verkopen. Dus dat ze met jouw boodschap de sleutel in handen hebben tot ultiem geluk, de oplossing voor hun probleem.

Zullen jouw trainingen of speeches voorgoed veranderd zijn na het lezen van dit blog? Als het je geraakt of geholpen heeft dan zul je iets gaan doen, laten of nooit meer vergeten!

Wil je in het commentaarveld hieronder vertellen wat het is dat jij gaat doen, laten of nooit meer vergeten? Het kan daarmee ook direct een “publiek commitment’ zijn (wat je helpt om het daadwerkelijk te gaan doen).

O ja, ben je nieuwsgierig geworden naar het boek? Bestel het hier. Er staan ook een aantal hele leuke werkvormen in het boek!

verbaal meesterschap

Over

Hugo Bakker

Mijn missie is om iedereen die met groepen werkt te inspireren om meer actief en meer ervaringsgericht te werken.

Reageer of stel je vraag hieronder:

 • Zeer bruikbare tips Hugo! Thnx
  Wat ik ga laten is werken met ppt sheets in de volgende training. Ik werk al zonder sheets in de workshops en maak voor iedereen een werkboek. Dan gaan ze actief iets doen en hebben het werkboek met mijn opdrachten en tips en wat ze er zelf mee gedaan hebben. Werkt heel goed. Dat ga ik nu ook doen in de volgende training voor een MT die gaat over voortgangsgesprekken. Oefenen en doen.Helemaal geen sheets meer. Directe coaching on the job van mij en van de teamleden met elkaar.
  Ik heb Remco een keer gezien en gesproken (!) toen hij net zijn eerste boek IK had gepubliceerd. Geweldige performance. Echt gelachen en heel goed boek.

  Leuk dat je hem geïnterviewd hebt! Wanneer komt jouw boek uit?!

  Rolien

  • Hoi Rolien, wat goed dat je nu ook de sheets laat liggen!
   Ja, ik had nog toe kunnen voegen dat je echt met Remco kunt lachen. Mijn boekpresentatie staat gepland voor september.
   groet!

 • Marc van Seters schreef:

  Goede Blog Hugo.

  Mooi ook dat je een van de gouden regels van goede vertellers er in hebt verwerkt: herhaal de kern meerdere malen. Dat is wat blijft hangen en dat is ook wat de aandacht vasthoudt.
  Dus ‘doen, laten of nooit meer vergeten’ zal ik nooit meer vergeten. En van vele lezers met mij verwacht ik hetzelfde.
  Boeiend val hebben we toch!

  Overigens zouden we als publiek ook wel eens wat assertiever mogen zijn ten aanzien van ppt’s. Voor mij geldt bij het zinloos gebruik van powerpoint dat ik ook het verhaal niet serieus neem. Dan treedt direct de wet van de twee benen in werking.

 • Hoi Hugo,

  Ik heb zijn boek, absoluut een aanrader!
  Weer een mooie blok met een goed verhaal blog 🙂

 • Hallo Hugo (en andere lezers),

  Bedankt voor de tips! Altijd handig om met een frisse blik een training in te gaan.

  Wat ik ga doen:
  Nog meer focussen op de Empowerment, op het aantrekkelijk maken van het doel en het effect daarvan. En de deelnemers een publiek commitment laten maken. De PowerPoint bleef al achterwege (maar een beetje bevestiging is ook fijn op zn tijd!)

  Bedankt voor de inspiratie!

  • Wat goed van je Martine dat je de deelnemers een publiek commitment laat maken. En door het op dit blog te schrijven doe je gelijk zelf een commitment, goed hoor! Welkom op mijn blog!

 • Schitterend Hugo dat je dit deelt met ons.

  Ik heb de powerpoint ook al een tijdje links laten liggen en ben hier heel tevreden over.

  Jouw verhaal deed me ook nog denken aan:
  – “Less is More”
  – “Keep it short and simple”
  – “Context is more important then content”

  Kijk al uit naar jouw volgende inspirerend verhaal.

 • Sjoerd Bakker schreef:

  aantal jaren geleden zelf toevallig in contact gekomen met Remco.
  na het volgen van zijn 3-daagse training fan geworden en ik ga elk jaar wel naar een training en/of seminar van Remco.
  zijn materiaal gebruik in in al m’n trainingen, zowel de inhoud (universele valkuilen van communicatie, bijv.)als de vorm (de 3 E’s).

  dat heb ik nog het meeste geleerd; humor, inhoud en empowerment in balans geeft absolute zekerheid voor een goede en goed gewaardeerde training.
  groot succes, hoge waardering vanuit mijn eigen cursisten en vooral erg leuk.

  • Ja, precies Sjoerd, zeker een aanrader om elk jaar een training of seminar bij Remco te volgen! En als je dan zijn boeken leest zie je hem gewoon staan en hoor je hem de grappen maken; leuk vind ik dat! Ik heb hem mogen interviewen voor mijn boek en dat vond ik ook super inspirerend.

 • Machteld schreef:

  He, wat fijn dat je het werken met sheets ontmoedigd. Ik word er als toehoorder soms gallisch van. Te schools, te sturend op info overdracht. Ik kan niet stilzitten, maar wil vooral doen.

  Een van de onderdelen van mijn verdiepingsjaar tot coach is het geven van workshops. Ik moet dus redelijk vaak toehoorder zijn en het levert me hoegenaamd maar weinig op. Ik ben in december aan de beurt en je raadt het natuurlijk al, dat ik van dit soort dingen wars zal zijn. Wat mij betreft duik ik met de groep in mijn coachonderwerp: het coachen van mensen met een chronische ziekte. En de groep zal ik in een brainstormsessie meenemen in wat zij al weten over dit onderwerp. Welke technieken er voor de coach beschikbaar zijn om vanuit je eigen ervaring te coachen is natuurlijk daarbij de uitkomst en het leerpunt voor iedereen. Want ik vermoed dat ervaringsdeskundigheid te herleiden is tot vrij generieke aanpak erin.
  Dus dank maar weer voor je eyeopener.

  • Precies Machteld, het enige op het podium dat licht zou moeten geven dat ben jij!

 • Wendy Dissels schreef:

  Thanks voor de tips. Ik ga meer anekdotes gebruiken!

 • Suchita schreef:

  Hoi Hugo,

  Ik heb al jaren een gruwelijke hekel aan t afstandelijke van zo’n lichtbak. Zie er ook geen resultaten van.
  Ik ga voor de flip-over, kan dan veel makkelijker. conttact maken met de groep en inspelen op waar zij zijn, daar iets tijdens t vertellen over schrijven/uitleggen. Ik vind dat t meer interactief werkt plus dat het veel meer de aandacht trekt en vasthoudt.
  En hopelijk stimuleert to actie!
  Dus top!

  Dank voor je blog, weer superhelder.
  Zal t boek van Remco aanschaffen!

  Hartelijke groet, Suchita

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Populaire werkvormen

  >