geschreven door Hugo Bakker 

Werkvormen doen op anderhalve meter; zo doe je dat!

4 reacties

corona proof werkvormen

Werkvormen met anderhalve meter afstand…

We krijgen regelmatig vragen of we ook werkvormen weten die op anderhalve meter kunnen en natuurlijk weten we die. Ik was zelfs al begonnen met een lijst met tien verschillende werkvormen, die je prima coronaproof kunt maken.

Maar… ik denk dat je meer hebt aan een lijst met tips, hoe je werkvormen in een fysieke bijeenkomst kunt doen. Er staan al heel veel werkvormen op de website.

Want op anderhalve meter overleggen, hoe doe je dat? En samenwerken dan? Ineens komen er allerlei andere communicatieproblemen naar boven. En hoe leuk is dat! Want weet je, al onze werkvormen zijn puzzeltjes, die je op moet lossen. Mijn hoofd tolt echt van de leuke ideeën en werkvormen, die je kunt doen terwijl je anderhalve meter afstand moet houden.

Deze tips zorgen ervoor dat je toch werkvormen kunt inzetten in je groep. Dus teamcoaches opgelet!

Tips voor coronaproof werkvormen doen.

1: Maak er een spel van!

Onze werkvormen, zeker voor teambuilding, zijn vaak puzzeltjes, of de groep moet samenwerken om iets op te kunnen lossen. Nu heb je gewoon nog een uitdaging extra erbij: je mag NIET in elkaars persoonlijke ruimte komen! Speel er eens mee en kijk wat er gebeurt. Het helpt ook om meer om de situatie te kunnen lachen, wel degelijk serieus nemen, maar de verkramptheid mag er wel een beetje af!

2: Zoek een grote ruimte

Ga lekker naar buiten! Daar heb je alle ruimte. Of, wat wij tegenwoordig regelmatig doen; huur een gymzaal af. Dat is heerlijk- het geeft genoeg ruimte om te kunnen bewegen en met een beetje geluk zijn er ook nog wat leuke gadgets, zoals hoepels of touwen.

3: Geef goede instructies.

Er zijn altijd mensen in je groep, die heel graag zich aan de regels houden en er zijn altijd mensen die het niet zo nauw nemen. Om je dag te laten slagen, is het belangrijk om commitment te vragen, op de regels. Maak de regels heel duidelijk en vraag daarna aan alle deelnemers om hun hand op te steken en zich te committeren. Past goed bij het onderdeel ‘veilig’, uit het waardencontract.
Ik zou ook een pak wegwerphandschoenen meenemen.

4: Maak kleinere groepjes.

Overleggen op 1,5 meter afstand is lastiger, maar niet onmogelijk. Maak, waar mogelijk, kleinere groepjes. Hierdoor gaat het overleggen makkelijker. In een kring kun je het best met elkaar overleggen, op 1,5 meter afstand.

5: Gebruik een talking stick.

Alleen degene die de talking stick in handen heeft, praat. Hierdoor voorkom je dat mensen door elkaar gaan praten, door de afstand is het toch al lastiger om elkaar goed te kunnen verstaan. De rest houdt dus zijn mond! Ja maar, dan gaat een overleg veel langer duren!  O ja? Nou… ik daag je uit om dat eens te proberen! Kijk maar eens wat er gebeurt. Misschien helpt het je wel om korter van stof te worden! Als trainer kun je de talking stick na elke spreker ontsmetten. Je kunt elk willekeurig voorwerp pakken: een stok, een bordenwisser of een stift. Overigens ben ik van mening, dat een talking stick ook in niet-corona tijd een uitkomst kan zijn.

6: Degene die jij aanwijst, beslist.

Dit is bij uitstek een mooie manier om te werken met ANDERE manieren dan het, in Nederland, gebruikelijke gepolder en het ‘we willen dat iedereen er mee eens is’. Je kunt als coach of trainer bijvoorbeeld steeds twee mensen aanwijzen, die mogen gaan bepalen HOE de werkvorm wordt uitgevoerd. En denk er dan over na; als zij er niet uitkomen, wat doe je dan/wat gebeurt er dan? Geloof me, deze situatie is het mooiste en leukste laboratorium ever!

7: Gebruik gebaren.

Heb je bij ons weleens een training gevolgd, dan weet je dat wij graag werken met fysieke gebaren. Onder andere; hand opsteken. Je hand opsteken is hartstikke handig met wat meer afstand! Wanneer je iets uitlegt aan je groep, vraag ze om hun hand op te steken, als ze het hebben begrepen. Dit geeft je super snel inzicht.

Coronaproof werkvormen

De Traffic jam: leg de hoepels anderhalve meter uit elkaar.

Toss a name/Group juggle: deze kunnen prima in een groep, met 1,5 meter tussenruimte. Maak de groepen wat kleiner en geef iedereen een paar wegwerp handschoenen. Die gladde latexen maken het meteen ook moeilijker om iets te vangen!

Count off: Dit is altijd lachen. In plaats van met de ogen dicht, laat je mensen nu gewoon met de ogen open rondwandelen, zodat ze zelf afstand kunnen houden.

Het Doolhof: Het doolhof kun je prima spelen op anderhalve meter afstand.

Naar de andere kant  is ineens een stuk lastiger met hetzelfde aantal mensen die afstand moeten houden. Je kunt elkaar nu niet vasthouden, om te voelen wat de ander doet!

Over de streep: Je kunt nog steeds over de streep spelen. Maar, om de mensen beter te verdelen, leg je twee touwen tegenover elkaar, zodat je twee groepen hebt. De mensen die een vraag met “JA” beantwoorden, lopen dan naar het midden toe.

Bingo: Je kunt de papieren op een stapel leggen, zodat ieder zelf een papiertje en een pen kan pakken. Rondlopen en vragen stellen aan elkaar kan prima op 1,5 meter afstand!

Over

Hugo Bakker

Mijn missie is om iedereen die met groepen werkt te inspireren om meer actief en meer ervaringsgericht te werken.
BIO: PABO (1989 - 1993), in diverse typen onderwijs gewerkt, directeur op een ZMOK school, interim management en 25 jaar trainingen en teamcoaching bij bedrijven en ondernemers.

Reageer of stel je vraag hieronder:

 • Ingrid schreef:

  Een vraagje; kan je de Trafford jam ook met 6 mensen doen en evt met twee teams?

  • Nee, dat werkt niet; ik geef ze dan altijd 2 knuffels, dan hebben beide teams er een iemand bij ;).

 • Annemie schreef:

  Bedankt! Ik zie nog veel meer dat je kan doen met afstand:
  zalm, mug, beer
  oude zeeman
  mijnenveld
  grote schuiffestijn
  filmpje maken
  raffa raffa
  handicap-spel
  klap stap krab
  BBB
  eten, chillen, sporten

  • Ja, als je er goed over nadenkt dan kan er natuurlijk heel veel.
   Dankjewel Annemie!
   (je hebt de site goed doorgelopen, superleuk, mijn complimenten)
   gr Hugo

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Populaire werkvormen

  >