geschreven door Gerdy Heek 

Kennismaker. Wat ben ik?

Kennismaker: Wat ben ik

Olifant.

Schrijf ik op een hartvormige post-it en ik plak het op het voorhoofd van de deelnemer. Heerlijke manier om met elkaar kennis te maken, er wordt al meteen ontzettend gelachen.

Poes. Vis.

Naarmate de tijd vordert, worden de dieren exotischer, met als hoogtepunt de Antwerpse kakkerlak. Wij (we zijn met zijn drieën) hebben nog meer lol dan de deelnemers.

De opdracht

“Wat ben ik?” is een variant op “Wie ben ik?”. Alle deelnemers krijgen een briefje op hun voorhoofd geplakt met een dier erop geschreven. Door vragen te stellen aan andere deelnemers (die ook zo’n briefje op hun voorhoofd hebben geplakt), moeten ze erachter zien te komen welk dier ze “zijn”. Zodra ze hun dier geraden hebben, mogen ze het briefje eraf halen en verzamelen, aan het einde van het spel kijken we wie de meeste briefjes heeft.

Deze kennismaker bevordert:

 • Samenwerken
 • Communicatie
 • Luisteren

Hieronder de instructie:
Tijd: 10 – 15 min
Deelnemers: vanaf 2 personen
Binnen of buiten

Benodigd materiaal

Opdracht verloop:

Uitleg: vertel dat iedere deelnemer een briefje op zijn voorhoofd krijgt, met een dier erop en dat ze de briefjes mogen verzamelen, zodat je ze kunt tellen aan het einde, om te bepalen wie de meeste dieren heeft geraden.

Evaluatie

Natuurlijk gaat ook dit spel niet om de uitkomst, maar om hoe het spel gespeeld wordt. Terwijl je tegelijkertijd op een ontspannen manier met elkaar kennismaakt.

Vragen die je kunt stellen na afloop zijn:

 • Wie had zichzelf een doel gesteld?
 • Wie vond het belangrijk om te winnen?
 • Wie stelde er meer vragen?
 • Wie liet de ander meer vragen stellen?

Wanneer is deze werkvorm geschikt?

Ik vind dit een geweldige kennismaker. Niet alleen voor mensen die elkaar niet kennen, ook voor teams die elkaar al wel kennen, omdat ze direct in de speel “vibe” zitten, en elkaar ontmoeten op een andere manier. Het is toch heel bijzonder om je leidinggevende met een briefje met Langpootmug op zijn voorhoofd te zien rondwandelen.

Wil je deze werkvorm met jouw team spelen tijdens een teamuitje of teambuilding dag?

Stuur ons een mailtje: hugo@101werkvormen.nl en we bezorgen je een onvergetelijke dag.

Over

Gerdy Heek

Reageer of stel je vraag hieronder:

 • Leuke werkvorm. Ik snap echter niet hoe je meer dan 1 briefje kunt verzamelen? Die van de anderen kun je gewoon lezen dus die hoef je niet te raden. Of krijg je na elk geraden dier weer een nieuw briefje op je voorhoofd?

  • Gerdy Heek schreef:

   Inderdaad Paul. Je krijgt steeds een nieuw briefje. Goede aanvulling dankjewel!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Populaire werkvormen

  >