geschreven door Gerdy Heek 

7 Andere manieren om groepjes te maken

21 reacties

Vroeger werd ik altijd als laatste gekozen met gym, als we groepjes moesten maken. Ik heb inmiddels het trauma verwerkt, maar we komen echt nog mensen tegen in de trainingen die het zweet direct in de handen hebben staan als er groepjes moeten worden gemaakt.

Daarom heb ik een aantal leuke, alternatieve manieren op een rijtje gezet om groepjes te maken, zonder de deelnemers de gelegenheid te geven hun favorieten te kiezen.

Twee neuzen

Ik houd ontzettend van deze werkvorm. Hij is grappig, snel, energiek en je kunt makkelijk verschillende groepjes maken.

Noem een lichaamsdeel en een nummer en laat mensen zo snel mogelijk twee linkervoeten, 5 ellebogen, 7 pinken of 2 oren tegen elkaar aan moeten houden. De neuzen haalt ook meteen allerhande dingen naar boven over je grenzen aangeven enzo, maar daar gaat het nu even niet om:) Klik hier voor meer info

Over de Streep – de luchtige versie

Dit is een ongelooflijk krachtige werkvorm, die je ook op een hele luchtige manier in kunt zetten. Verzin een paar leuke ja/nee stellingen, waarop je mensen in kunt delen. Bijvoorbeeld: ik ben ondernemer (bij een open training). Of: ik heb kinderen. Bij een training waar communicatie belangrijk is, kun je stellingen neerleggen als “ik ben extravert” of “ik ben een leider”. Ook altijd leuk om te zien hoe mensen omgaan met zo’n stelling:) Hier vind je meer info over “Over de Streep”

Kleurtjes

Deel je iets uit op papier? Zorg ervoor dat je de titel ervan in verschillende kleuren print, valt niemand op, maar je kunt de kleuren gebruiken om later op de dag groepjes te maken.

Touwtjes

Deze gebruik je als je groepjes van twee wilt maken: neem een stapel touwtjes en laat iedereen een uiteinde pakken. Degenen die aan elkaar zitten zijn een koppel.

Categorieën

Geef mensen een categorie en laat ze zelf groepjes maken op basis van wat ze met de anderen delen.

Kies bijvoorbeeld de categorie: muziek. Mensen kiezen dan zelf of ze een instrument bespelen of van een bepaalde stijl houden. Zodra je een indeling hebt die overeenkomt met wat jij nodig hebt voor je volgende onderdeel, stop je de werkvorm en hou je deze groepjes. Andere ideeën: hobby’s, gezinssamenstelling, guilty pleasures, favoriet eten. Ook hier schreef ik ooit al een blog over

Zoek dezelfde kenmerken

Zoek iemand met dezelfde kleur ogen, pinklengte, of maat schoenen en maak een groepje.

Zoek degene op die je het minst goed kent

Geef de deelnemers de opdracht om degene op te zoeken die ze het minst goed kennen van de groep. Ze hebben hier dus wel enige invloed, maar je dwingt ze toch creatief te zijn en iemand anders dan gebruikelijk op te zoeken.

Via onze Facebookgroep kregen we nog een andere, hele leuke werkvorm om groepjes te maken, dankjewel Anita!

Weet jij nog een andere creatieve manier om groepjes te vormen?

Deel hem met ons hieronder in de comments.

Over

Gerdy Heek

Reageer of stel je vraag hieronder:

 • Christelle Harkema schreef:

  Puzzelen!

  Deel puzzelstukjes uit van kinderpuzzels, puzzel van 2 voor koppels, puzzels van 4 voor kleine groepjes etc.

  • Hugo Bakker schreef:

   O wat leuk Christelle, dankjewel!!

 • Linda Noordhoek schreef:

  Knip een aantal ansichtkaarten in een aantal stukken. Laat iedereen een stukje ansichtkaart uit een bak grabbelen en geef de opdracht om de andere deelnemers te zoeken die ook een stukje van de zelfde ansichtkaart hebben. Ze puzzelen samen de kaart inelkaar en je hebt een groepje.

  • Gerdy Heek schreef:

   heel tof idee met de kaarten Linda! zelfgemaakte puzzels, eigenlijk.

 • John Bouwman schreef:

  Om helemaal zeker te zijn dat de vaste groepjes elkaar moeten loslaten kun je in twee stappen werken.
  1. Laat mensen zelf groepjes vormen van gewenste grootte waarbij er in een groep net zoveel mensen zitten als er groepjes zijn. (3 x 3, 4 x 4, 5 x 5)
  2. Tel daarna de mensen in het groepje hardop en geef hen dat cijfer.
  Alle nummers 1 zijn een groepje, alle nummers 2 etc.
  Werkt fantastisch bij jongeren, afdelingen/teams of bijeenkomsten met een aantal verschillende bedrijven.

  • Hugo Bakker schreef:

   Ja, die werkt vast heel goed, dankjewel John!

 • Yvonne Koper schreef:

  Laat groepjes/duo’s maken op basis van bepaalde lichaamskenmerken of kleur kledingstukken. Dus bijv. zelfde kleur haar, lang of kort haar, brildragend, zelfde kleur sokken/shirt.

 • Lut Van Oost schreef:

  Ik had onlangs een vergadering en had vooraf bij iedereen een papiertje gekleefd met een titel, quote of zin uit een bekend sprookje. Het was dan aan hen om uit te zoeken wie bij hetzelfde sprookje hoorde. Ondertussen lopen ze ook nog eens rond, wat ook wel leuk is bij een wat langere vergadering.

  • Gerdy Heek schreef:

   Geweldig Lut, dat vind ik echt een leuke:)

 • Hesing Kuo schreef:

  Wat ik veel heb toegepast is swarming: iedereen krijgt de opdracht om 2 mensen in gedachte te nemen en een gelijkbenige driehoek met ze te maken. Na korte periode komen ze eruit. Dan kun je ze vragen om handje te schudden met dichtstbijzijnde persoon.

  • Gerdy Heek schreef:

   Hmm deze is me nog niet helemaal duidelijk Hesing. Heb je toevallig een filmpje ter verduidelijking?

 • Saskia Goldenbeld schreef:

  Voor een slapstick workshop doe ik het wel eens zo: zet een leuk muziekje op en geef de opdracht kris-kras door elkaar heen te lopen. (begeleid door te zeggen dat je steeds een punt op de wand kiest en daar dan recht op af loopt. etc.)

  als dit goed gaat geef je de opdracht dat je zodra de muziek stopt de dichtst-bijzijnde medeleerling de hand schudt.
  Bij slapstick volgt er dan een hele routine waarbij je je voorstelt dat er superlijm op je handen zit en je niet van elkaar los kunt komen. De bedoeling is dan dat je de meest absurde, onlogische en creatieve manier en bedenkt om tóch los te komen.
  Zodra de muziek weer aangaat ‘schiet’ je los en ga je wederom kris kras door de ruimte lopen.(belangrijk is de instructie te geven dat je niet 2x dezelfde hand mag schudden)

  Dit herhaalt zich zo 3x. De 3e die je de hand geschud hebt is je speelmaatje voor de rest van de workshop.

  • Gerdy Heek schreef:

   Wat een leuke werkvorm Saskia:)

 • Sabine van der Heijden schreef:

  Laat iedereen 1 schoen uittrekken en de schoenen op een hoop gooien. Nu pak je willekeurige schoenen uit een stapel en leg je die op zoveel hoopjes als je groepjes wilt hebben. Iedereen zoekt z’n schoen en zit in het groepje met de andere mensen die bij dat hoopje schoenen staan.
  Alternatief: laat hen mensen zoeken die hetzelfde type schoenen aanhebben, mogelijk vervolgens verder splitsen op kleur. Zelfde type schoenen is vaak hetzelfde type mensen.

  • Gerdy Heek schreef:

   spannende werkvorm! 😛

  • Bert Amke schreef:

   Echt geweldig
   Nu kunnen de jongens samen met de meiden

 • Joran Verroens schreef:

  Appelsien!!
  Laat ze eerst in 1 rij allemaal handjes geven, begin dan aan een uiteinde van de rij, de rij op te rollen, als ze 1 grote groep zijn terwijl ze nog steeds handen geven kan je ze ‘snijden’ door zelf het mes te zijn en door de groep heen te wurmen, zo kan je ook nog kiezen om de groep in 2 of meerdere groepen te delen

  • Gerdy Heek schreef:

   Dag Joran, wat een leuke simpele werkvorm, dankjewel!

 • Emma Verbijlen schreef:

  Ik gebruik vaak groepjesmaker

  • Hugo Bakker schreef:

   Hoi Emma, help me even hoor, wat is ‘groepjesmaker’?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Populaire werkvormen

  >