De repeating question (herhalende vraag) is een coachingstool waarmee je makkelijk en snel grote vorderingen kunt boeken, omdat je mensen helpt om naar de kern te gaan. Zelf heb ik de werkvorm vele malen ingezet bij de ‘stoppen met roken’ training welke ik als voorbeeld zal gebruiken in deze beschrijving. En uiteraard kun je op basis van je trainingsdoel of de coachvraag aanpassingen maken.
Deze activiteit bevordert:
- tot de kern komen
- zelfreflectie
- en wie weet nog veel meer
Hieronder de instructie:
Tijd: 10 minuten
Deelnemers: een team of een groep die elkaar niet kent, werkend in tweetallen
Binnen en Buiten
niet Actief
Benodigd materiaal:
stoelen
Beginopstelling:
Alle deelnemers zitten in tweetallen recht tegenover elkaar en hebben oogcontact.
Kader:
Deze vorm kun je in een 1 op 1 coachingsessie doen of met een (grote) groep. Als je met een groep werkt, zul je moeten regelen dat de ene persoon de assistent is en de vraag stelt. De groep assistenten zullen je goed moeten instrueren buiten de trainingsruimte;
Zo direct gaan we naar binnen en dan geef ik een sein en op dat moment start je met het stellen van de vraag ‘xxxx’. Je luistert naar het antwoord en wanneer de ander uitgesproken is, zeg je “dankjewel” en je herhaalt de vraag. Ga niet andere vragen stellen, niet lachen, niet meegaan met wat de ander aan het doen is; nee, je houdt je aan het script.
Verloop:
Wanneer de assistenten binnen zijn en recht tegenover de ander zitten geef je het teken dat ze mogen starten. Ze stellen de vraag, bijvoorbeeld “Waarom ben je bang om te stoppen met roken?”. Ze luisteren naar het antwoord, bijvoorbeeld:Â “Omdat ik bang ben dat het niet lukt”. Vervolgens is de reactie: “Dankjewel’, Waarom ben je bang om te stoppen met roken?”
Ik heb deze vorm vaak begeleid en het werkt!
Mensen komen tot de conclusie dat ze helemaal niet bang hoeven zijn. Of ze hebben helemaal helder wat nu maakte dat ze nooit gestopt zijn. En ze gaan het ook echt ‘voelen’. M.a.w. ze gaan uit hun ‘denken’ en naar hun gevoel.
En zo kun je natuurlijk andere vragen bedenken als:
“Wat wil je in je werk?”
Evaluatie:
Hoe was dit?
Wat heb je ontdekt?
Veiligheidscheck:
De emotionele veiligheid is belangrijk te bewaken. Als je ziet dat het lacherig is, leg je het stil en wijs je de deelnemers op hun verantwoordelijkheid. Ik heb hier een speciale manier voor, maar daar ga ik hier niet verder op in.