geschreven door Hugo Bakker 

Zelfleiderschap: Hoe kom jij in actie?

0 reacties

Zelfleiderschap Hoe kom jij in actie

Een vorm die ik tegenwoordig op elk seminar tegenkom is het weggeven van boeken, dvd’s of andere materialen. De auteurs zijn vaak degene die zelf op het podium staan of hebben een relatie met het besproken onderwerp.

Wat er gebeurt is dat de spreker of de trainer het onderwerp ‘in actie komen’ of ‘kansen pakken’ behandelt en vervolgens benieuwd is wie als eerste het boek in ontvangst komt nemen. De eerste die dit door heeft en er voor gaat stormt het podium op en krijgt het boek of de dvd.

Als je als trainer origineel wilt zijn moet je deze vorm niet toepassen. Ik kies er hier voor om de werkvorm te beschrijven omdat hij erg krachtig kan zijn, zelfs als je hem meerdere keren hebt ervaren. En zelf heb ik ook ervaren, de keren dat ik de vorm als trainer toepaste, dat het veel inzichten geeft.

Waar het namelijk om gaat is te reflecteren op hoe jij in actie bent gekomen.
Jij als trainer kunt dat proces stimuleren door te vragen wie dat boek (ik houd het maar even op een boek) ook had willen hebben. Daarvoor nog kun je inhaken op wat er gebeurde. Er is namelijk altijd iemand als eerste, maar vaak is een aantal mensen net te laat. Je kunt hen vragen hoe het kwam dat ze net te laat waren.

Het krachtigste vind ik het wanneer de antwoorden opgeschreven worden (visueel gemaakt worden);

  • ik zat te ver weg
  • ik twijfelde
  • ik zat niet op te letten
  • etc

Je kunt alle antwoorden samenvatten door iets dergelijks te zeggen als: ‘de meeste kansen doen zich maar 1 keer voor’. Daarna is de vraag aan de hele groep: ‘Welke gedachten gingen er door jouw hoofd heen?’ of ‘Wat weerhield je om naar het podium toe te gaan?’.

Inventariseer alle gedachten en schrijf ze op.
Dit is hoe je over het algemeen in actie komt. Als je als trainer bezig bent met mindset veranderen kun je gerust confronteren en stellen dat dit zo is en laat ze de parallel trekken met hun leven.

Laat mensen delen wat ze zojuist ervaren hebben.

Zelf ben ik nooit naar het podium gerend; mijn excuus: doe maar gewoon, of: weer iemand die deze werkvorm toepast, of: ik hoef dat boek niet.

En als ik dan de parallel trek naar mijn eigen leven; in actie komen doe ik genoeg (ik hoop dat je daar voldoende van merkt). Echter; het doe maar gewoon maakt dat ik mezelf te weinig laat zien. Dat is (alleen al door deze site) aan het veranderen. Binnenkort komt het video pakket uit en daarnaast geef ik binnenkort een aantal workshops en lezingen aan grote groepen mensen. Ga ik deze vorm dan doen? Ik houd je op de hoogte.

Over

Hugo Bakker

Mijn missie is om iedereen die met groepen werkt te inspireren om meer actief en meer ervaringsgericht te werken.

Reageer of stel je vraag hieronder:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Populaire werkvormen

>