geschreven door Hugo Bakker 

Teambuilding activiteit: Waarden in 1 minuut

0 reacties

Teambuilding activiteit Waarden in 1 minuut

Na de zomervakantie kom ik altijd op veel verschillende scholen om met teams een stukje saamhorigheid te creëren. 1 van de dingen die ik vaak doe is de ‘Waarden in 1 minuut’ werkvorm. Het geeft altijd aanleiding voor een diepgaand gesprek en is altijd aanzet om een gedeelde waarde vast te stellen voor het komende schooljaar. Maar goed, dit kan net zo goed in een bedrijf gebeuren aan het begin van een kalenderjaar, een project, na een fusie, enz.

Deze activiteit bevordert:

  • samenwerking, communicatie
  • saamhorigheid
  • openheid, delen
  • en wie weet nog veel meer

Hieronder de instructie:

Tijd: 1 minuut, plus het gesprek dat daar op volgt…
Deelnemers: een team
Binnen en Buiten
niet Actief

Benodigd materiaal
Een flipover of een whiteboard (iets waarop briefjes kunnen plakken), post-its of moderatiekaarten.

Beginopstelling
Alle deelnemers zitten in vergaderopstelling (afhankelijk van de ruimte), of, als je buiten bent, staan gewoon tegenover je.

Kader:
De werkvorm kan alleen gedaan worden als je al een aantal activiteiten met het team gedaan hebt, als er plezier en energie is, waardoor er al wat openheid is.

Verloop:
Dus na een aantal activiteiten waardoor iedereen in een goede stemming is geef je iedereen een ronde kaart en je geeft iedereen 1 minuut om 1 woord te bedenken; een waarde. Dit woord vat alles samen wat jij belangrijk vind in de samenwerking met jouw collega’s voor het komende jaar/ project/ xxx.
Meestal zeg ik erbij: je mag het woord ‘samenwerking’ niet gebruiken want het gaat juist om het al omvattende woord wat jij belangrijk vind ín de samenwerking.

Waarom 1 minuut?
Simpel, omdat je dan sneller moet beslissen en je onderbewuste zal dan kiezen voor wat jij het belangrijkste vind. Bovendien is er dan minder tijd om zich met andere teamleden bezig te houden of om elkaar te beïnvloeden.

Wanneer je het opgeschreven hebt plak je het met een buddy op de flipover.

Daarna kun je de kaarten rubriceren en wellicht een top 3 maken. Je vraagt de groep om uitleg bij de woorden. Als het goed is reageert de persoon die het woord geschreven hebt. Dus: ‘Wat bedoel je met ‘rust’ of met ‘vertrouwen’?

Evaluatie
Is hierboven eigenlijk al beschreven; het gaat er om dat je tot een top 3 van gedeelde waarden komt. 

Hierna?
Mogelijk wil je hierna de waarden verankeren d.m.v. de group-juggle.

Veiligheidscheck
Emotionele veiligheid is belangrijk. Dus niets is fout; vraag alleen om toelichting en geef geen ruimte om elkaar af te branden of in discussie te gaan. Het is namelijk niet bedoeld als een discussie-vorm.

Over

Hugo Bakker

Mijn missie is om iedereen die met groepen werkt te inspireren om meer actief en meer ervaringsgericht te werken.
BIO: PABO (1989 - 1993), in diverse typen onderwijs gewerkt, directeur op een ZMOK school, interim management en 25 jaar trainingen en teamcoaching bij bedrijven en ondernemers.

Reageer of stel je vraag hieronder:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Populaire werkvormen

>