geschreven door Gerdy Heek 

Teambuilding werkvorm: rugschrijven

Deze werkvorm heb ik laatst gedaan bij een in-company training en de deelnemers vonden het zo mooi (tranen in hun ogen).

Daarom deel ik het heel graag met jou:

De opdracht

Geef alle deelnemers een blaadje met een stukje plakband. Verdeel het papiertje door een streep over de helft van het papier, aan beide kanten, in vieren.

Vind daarna een andere deelnemer waar je dat blaadje op de rug plakt.

De eerste opdracht is: schrijf op de rug van je collega aan welke bekende persoon hij of zij je doet denken. Daar gebruik je de bovenste helft van het papiertje voor.

Daarna opdracht twee: welke vakantie past bij hem of haar? Kan een land zijn, of een soort (safari, skiën, duiken, strand). Schrijf dat op de onderste helft.

Deel nogmaals stukjes plakband uit en draai de blaadjes om.

Op de bovenste helft van het papier schrijf je op wat je een verbeterpunt vindt van deze collega. Dit vinden heel veel deelnemers moeilijk! Dat geeft niets. Daag ze uit om het toch te doen, bij alle collega’s.

Op de onderste helft van het papier zet je als laatste iets waar je je collega om bewondert, of wat je een geweldige eigenschap vindt, of waar je enorm van geniet.

Deze werkvorm bevordert:

 • Teambuilding
 • Communicatie
 • Feedback geven
 • Connectie

Hieronder de instructie:

Tijd: 15-30 min

Deelnemers: vanaf 4 personen, maar hoe meer, hoe beter

Binnen

Benodigd materiaal

 • Voor iedere deelnemer een A4-tje, een potlood of een dunne stift (iets wat niet door het papier heen drukt op kleding maar waar je wel mee kunt schrijven op een rug) en twee stukjes plakband

Afsluiting:

Wanneer iedere deelnemer bij alle andere deelnemers de vier onderdelen heeft beantwoord, mogen de deelnemers hun blaadje eraf halen.

Ze omcirkelen vervolgens bij ieder onderwerp datgene wat vaak terugkomt, of waar ze zich zelf mee identificeren. Ze hebben dus:

 • Een bekend persoon
 • Een vakantieland
 • Een Tip
 • Een Top

Nadat ze uit ieder onderwerp één antwoord hebben omcirkeld, geven ze het blaadje aan de persoon naast hen.

Als laatste stellen de deelnemers één voor één hun buurman of -vrouw voor aan de groep, met een zin als:
Naast mij staat niemand minder dan Julia Roberts! Ze gaat het liefst op vakantie naar de Bahama’s, maar op zich is ze altijd en overal vrolijk, dus daar hoeft ze het niet voor te doen, en zelfs het feit dat ze waarschijnlijk wel weer te laat zal aankomen doet daar niets aan af. 

Hulpvragen en aanpassingen

Sommige onderdelen zijn lastiger dan andere.

Soms klappen mensen dicht als ze nadenken over bekende personen. Wat dan kan helpen is als trainer rondlopen en bekende namen uit alle denkbare categorieën noemen, zangers, sporters, politici, sprookjesfiguren, etcetera.

Voordat je mensen tips op laat schrijven kun je ze eerst als groep de volgende vragen stellen:

 • Wie van jullie vindt het lastig om feedback te geven?
 • Wie van jullie vindt het lastig om feedback te KRIJGEN? (9 van de 10 keer vinden mensen dat helemaal niet erg! zijn die er wel, dan kun je de volgende vraag ook nog stellen:)
 • Wie van jullie weet dat ie geen perfect mens is?
 • Wie van jullie wil wel graag weten hoe hij zichzelf kan verbeteren?

Zo creëer je een mooie sfeer waarin er ruimte wordt geboden en er openheid is om daadwerkelijk feedback te geven. Omdat het in meer of mindere mate anoniem is is het ook daarin extra veilig.

Aanpassing: Bij een hele grote groep (meer dan 12 personen) laat ik niet iedereen bij iedereen op de rug schrijven, maar zorg ik dat iedereen minstens 5 dingen op zijn rug heeft staan.

Wanneer is deze werkvorm geschikt?

Deze werkvorm zet ik graag in bij teambuilding dagen. Maar ook tijdens een meeting, om samenwerking, connectie of communicatie te bevorderen, werkt hij goed. Zeker omdat je als leider kunt sturen op de vragen.

Wil je deze werkvorm met jouw team ervaren tijdens een teamuitje of teambuilding dag?

Hier vind je meer informatie! 

Over

Gerdy Heek

Reageer of stel je vraag hieronder:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Populaire werkvormen

>