geschreven door Hugo Bakker 

Teambuilding activiteit: Stille brainstorm

Teambuilding activiteit Stille brainstorm

Deze werkvorm bevordert:

  • Brainstormen zonder discussie
  • Creativiteit
  • Synergie

Hieronder de instructie:
Tijd: 45 minuten, afhankelijk van het aantal deelnemers
Deelnemers: 10 tot 15
Binnen en buiten
weinig Actief

Benodigd materiaal
Pen en papier.

Doel van het spel
Met een grotere groep (max 10-15 deelnemers)  ideeën verzamelen en vormgeven zonder dat je al tijdens de brainstorm fase in discussies en gesprekken verzandt, vooral bij grotere groepen.

Verloop:
Tijdens het ‘brainwriting’  schrijft ieder zijn/haar ideeën op een papier dat vervolgens wordt doorgegeven aan de buur. Met het papier dat ieder krijgt van zijn/haar buur ga je dan weer aan de slag: je borduurt verder op het gegeven idee en probeert originele invalshoeken te bedenken. Zo rouleren alle ideeën langs alle betrokkenen en voegt iedereen iets toe. Om de snelheid er in te houden kun je de stopwatch in de hand houden en na elke 2 minuten wisselen.

Nadat het papier de cirkel helemaal is rondgegaan, neemt iedereen de tijd om alle aantekeningen te bekijken (of alleen die zijn toegevoegd aan zijn/haar originele idee).

Pas daarna komt iedereen ‘terug’ om samen mondeling verder te gaan op de gemaakte ‘brainwritings’.

Hulpmiddel
Een handig hulpmiddel om de ideeën te structureren tijdens het ‘brainwriting’ is de mindmap. Hierbij wordt in de cirkel het eerste idee geschreven (een van de onderwerpen van de brainstorm) en worden nieuwe ideeën gekoppeld aan het oorspronkelijke onderwerp of idee via verbindingslijnen. Zo ontstaat er al een lijn of structuur in de ideeën en word visueel duidelijk welke ideeën aan elkaar gekoppeld zijn.

Na de ‘brainwriting’ op basis van mindmaps zit er al structuur in de ideeën en plannen.

Over

Hugo Bakker

Mijn missie is om iedereen die met groepen werkt te inspireren om meer actief en meer ervaringsgericht te werken.
BIO: PABO (1989 - 1993), in diverse typen onderwijs gewerkt, directeur op een ZMOK school, interim management en 25 jaar trainingen en teamcoaching bij bedrijven en ondernemers.

Reageer of stel je vraag hieronder:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Populaire werkvormen

>