geschreven door Hugo Bakker 

Teambuilding werkvorm: Contact maken

0 reacties

Teambuilding werkvorm Contact maken

Toen ik deze werkvorm voor het eerst deed ontstond hij gewoon ter plekke! Het was op een dag dat ik samen met Eelco Hers een verandersessie leidde. Wij begeleidden een groep mensen die na mochten denken, ideeën opperen om hun processen te verbeteren. In de ochtendsessie werden de ‘stellingen ingenomen’. We hadden besloten om de discussies in de middag te voeren. Een aantal mensen hadden dus hun meningen al gegeven. We konden dus verwachten dat het er in de middag stevig aan toe zou gaan.

Toen ik de middagsessie startte (en ze wisten al dat we op een verrassende manier zouden beginnen) vroeg ik iedereen om te gaan staan. De tafels stonden in een cirkel dus ik vroeg iedereen wat meer naar elkaar toe te bewegen. Vervolgens vroeg ik iedereen elkaars handen vast te houden.

Ik kon constateren dat dit in slechts enkele seconden gebeurd was.

Toen kon ik de opmerking maken: ‘Wow, kijk eens hoe snel jullie ‘contact’ hebben gemaakt!’.

‘Eens kijken wat er gebeurd als ik dit doe?’ (en ik deed een wave beweging met mijn rechterarm).

Vervolgens ging deze wave de hele ruimte door tot hij weer bij mij terug kwam.

Hierna vertelde ik dat ik tijdens de stoppen met roken trainingen een paar minuten nodig heb voordat ik een groep mensen zover krijg dat ze allemaal hun ogen sluiten om een ontspanningsoefening te doen. Ook als het hele technische mensen zijn die hier eigenlijk helemaal niets van moeten hebben.

‘Eens kijken of ik het nu sneller voor elkaar krijg?’. En ik sloot mijn ogen. Ik ga er tot op de dag van vandaag vanuit dat iedereen zijn ogen sloot.

‘Eens kijken wat er gebeurd als ik…’.

Ik heb daarna in mijn rechterhand geknepen en na ongeveer 10 seconde voelde ik die kneep in mijn linkerhand. Super mooi!

Daarna deed ik nog een paar van dit soort dingen en vroeg ik iedereen de ogen weer te openen.

Prompt liet iedereen de handen weer los. Dus ik kon opmerken: ‘Kijk eens hoe snel je contact kunt verliezen!’. Hierop stelde ik de vraag aan de groep: ‘Hoe kunnen we er voor zorgen dat we vanmiddag, ook nu we ‘stellingen ingenomen hebben’ met elkaar in contact kunnen blijven?’

De groep kwam toen met een aantal hele mooie beschrijvingen en afspraken. De middag is TOP verlopen. En zo mooi dat deze vorm eigenlijk spontaan ontstond!

Over

Hugo Bakker

Mijn missie is om iedereen die met groepen werkt te inspireren om meer actief en meer ervaringsgericht te werken.
BIO: PABO (1989 - 1993), in diverse typen onderwijs gewerkt, directeur op een ZMOK school, interim management en 25 jaar trainingen en teamcoaching bij bedrijven en ondernemers.

Reageer of stel je vraag hieronder:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Populaire werkvormen

>