geschreven door Gerdy Heek 

Online werkvorm: State Change

Deze keer geen specifieke online werkvorm, maar ik wil jullie wat ideeën geven over hoe je de energie hoog houdt in een groep.

In een online training, of zelfs in een meeting van een uur, is het lastiger om mensen bij de les te houden dan wanneer je ze bij elkaar hebt in een ruimte waar je ze kunt zien.

Des te belangrijker is het dat je de deelnemers/ je collega’s helpt om geconcentreerd te blijven. Zo haal je het meeste uit je training of meeting.

Je meest belangrijke tool voor mensen betrokken houden is: het creëren van State Changes.

State change voordelen:

  • iedereen is met zijn aandacht bij de training/ meeting
  • je bent even terug in je lijf
  • je bent in het hier en nu
  • het brengt plezier
  • het brengt betrokkenheid

Wat is een State Change?

Eigenlijk is een state change niets meer dan een omkering van energie. De deelnemers gaan vanuit een ontvangende energie (luisteren naar jou) naar een zendende energie (ze dragen bij aan de discussie, doen iets, bijvoorbeeld bewegen). Of: van passieve staat naar actieve staat.

7 Prima State Changers

Dit zijn de zeven state changers die wij afwisselend inzetten in onze online bijeenkomsten en trainingen.

  1. Vragen op een andere manier laten beantwoorden. Bijvoorbeeld: stel een aantal vragen, en als jij die vraag met “ja” kunt beantwoorden, ga je staan. Of laat ze “IK” op een blaadje schrijven en deze omhoog houden wanneer de vraag op hen van toepassing is.
  2. Leg een vraag eerst terug bij de groep. Ieder mens is van nature “lui”- we zijn ingericht op het verspillen van zo weinig mogelijk energie. Dus we stellen vaak liever een vraag dan dat we zelf nadenken over wat het antwoord is. Krijg je een vraag uit de groep? Leg hem altijd eerst terug bij de steller. Goede vraag, wat denk jij? Vertel de groep dat je daarna graag van hen wilt horen welke antwoorden zij hebben. Let op: dit is lastiger dan je denkt! Als trainer laat je je snel verleiden om te laten zien hoe goed je je vak beheerst. Maar je deelnemers EN collega’s zijn er bij gebaat als je hen eerst zelf laat nadenken.
  3. Laat de deelnemers elkaar waarderen. Doe een rondje applaus als iemand een doordacht antwoord geeft, zeer creatief is of iets heeft ontdekt omdat hij of zij uit de comfort zone stapte. Applaus is fysiek en helpt je ook weer in een andere state te komen. Applaus kan op de “dove” manier als de microfoons uit staan: door je handen in de lucht te steken en te wuiven.
  4. Stel vragen. Om dezelfde reden als voorgaande: je kunt niet afdwalen als je moet nadenken! Laat mensen antwoorden door hun hand op te steken.
  5. Geef opdrachten die ze in een klein groepje kunnen bespreken. Je kunt niet wegduiken in een klein groepje. En het creëert ook nog eens een veilige omgeving. Houd de tijd echter kort- wanneer je de tijd langer maakt dan absoluut noodzakelijk, creëer je koffie- en theekransjes en gaan mensen plassen en koffie zetten. Dan ben je ze kwijt.
  6. Geef een opdracht om iets te halen. Kan heel eenvoudig zijn een pen en een blaadje, maar ook bijvoorbeeld: een theezakje. Of iets buiten uit de tuin. Liefst iets waarvoor ze moeten opstaan en lopen. Zodra mensen gaan staan, heb je al een state change gecreëerd. Zet er flink wat tijdsdruk op dat ze ook nog moeten rennen en je deelnemers zitten volledig in hun lijf.
  7. Last but not least: natuurlijk, een energizer doen! Gooi er een lekkere blije energizer in zoals de stampendans, waardoor iedereen moet gaan staan, en iedereen is weer bij en gefocust.

Over

Gerdy Heek

Reageer of stel je vraag hieronder:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Populaire werkvormen

>