geschreven door Hugo Bakker 

Energizer – jullie zijn allemaal een kuikentje

Kom maar.

Ik pak een deelnemer bij de arm. Hij heeft zijn ogen dicht, en ik voel een moment van verzet, voordat hij voorzichtig een voet beweegt. Ik zet hem een paar meter verderop neer, na een paar keer rondjes te hebben gedraaid zodat hij zijn richtinggevoel compleet kwijt is.

Met je ogen dicht geleid worden kan geeft al eye-openers- hoe makkelijk het is om je te laten leiden, of juist niet. Voor anderen is het losgelaten worden een onverwachte ervaring: ze schrikken ervan en voelen zich alleen gelaten.

Deze energizer is heel geschikt om onbewust gedrag bloot te leggen- en daarnaast is’ie ook gewoon hilarisch.

De opdracht

De opdracht is eenvoudig. Je bent een kuikentje, en je bent verdwaald. Doe je ogen dicht, en laat je begeleiden naar een andere plek. Zodra ik het zeg, begin je te piepen. Je opdracht is om zo snel mogelijk de moederkloek te vinden, zij is de enige die stil is. Bots je tegen iemand aan die piept, dan is dat een kuikentje. Bots je tegen iemand aan die stil is, dan is dat de moederkloek.

Eén van de deelnemers wijs ik aan als moederkloek.

PFIIIIEEEEETTT! Ik fluit, en meteen beginnen alle deelnemers te piepen en voorzichtig rond te lopen, met hun handen vooruit. Sommigen een beetje angstig, anderen met de slappe lach, waaronder de moederkloek, die enorm haar best doet om stil te blijven. Ik blijf het een geweldig gezicht vinden.

Deze energizer bevordert:

 • Samenwerken
 • Communicatie
 • Vertrouwen
 • Luisteren
 • Andere zintuigen inzetten

Hieronder de instructie:
Tijd: 10 – 15 min
Deelnemers: vanaf 8 personen
Binnen of buiten

Benodigd materiaal

 • geen

Opdracht verloop:

Geef duidelijke instructies over wanneer je geluid maakt- en wanneer NIET. Doe je mee, dan maak je geluid- anders kunnen andere deelnemers je als moederkloek zien. Zodra je de moederkloek gevonden hebt ben je veilig, en kun je stoppen met piepen.

Evaluatie

Hoe meer mensen de moederkloek vinden, hoe stiller het wordt op het speelveld. Voor de deelnemers die nog “verdwaald” zijn, kan dit behoorlijk confronterend zijn- sommigen voelen zich onveilig of alleen.

Je kunt zeker vragen stellen na afloop van de werkvorm, maar meestal voldoet een “En?” al.

Naast negatieve emoties (onveilig, alleen) komen ook positieve gevoelens op: deelnemers voelen zich ergens bij horen als ze de kloek hebben gevonden, en soms helpen de kuikens elkaar door een hand uit te steken, wat erg wordt gewaardeerd.

Wanneer is deze werkvorm geschikt?

Dit is een geweldige energizer voor een team, maar ook voor een open training is ie geweldig, of je nou een training persoonlijke ontwikkeling geeft, of een sales training aan accountmanagers. Energizers hoeven niet altijd je deelnemers buiten adem te krijgen!

Ook heel geschikt om met kinderen te doen.

Zoek je een leuke EN leerzame teambuilding invulling? Wij gaan graag een dag of dagdeel met jouw team aan de gang!

Stuur ons een mailtje: hugo@101werkvormen.nl.

Over

Hugo Bakker

Mijn missie is om iedereen die met groepen werkt te inspireren om meer actief en meer ervaringsgericht te werken.
BIO: PABO (1989 - 1993), in diverse typen onderwijs gewerkt, directeur op een ZMOK school, interim management en 25 jaar trainingen en teamcoaching bij bedrijven en ondernemers.

Reageer of stel je vraag hieronder:

 • Sabine schreef:

  Heel leuk idee… ga het zeker wel eens uitproberen!

  • goed idee, geniet ervan hoor!!

 • Super leuke werkvorm, bedankt. Mooie onderstroom… in alle herrie en het zelf piepen luisteren waar het stiltegebied is. Daar moet je zijn.

 • Marjon Michiel schreef:

  Heel leuk, ik heb deze al eens zelf ervaren als “kuiken”. Wil het nu gaan gebruiken binnen een team, maar vraag me even af of de moederkloek ook geblinddoekt is en rondloopt, of blijft deze op 1 plek staan?

  • Gerdy Heek schreef:

   Ha Marjon, je kunt daar zelf een beetje mee spelen, maar ik zou eerst eens oefenen met de standaard situatie, waar de moederkloek stil staat en dan dus niet geblinddoekt hoeft te zien. Zodra er mensen aan de kloek hangen is het ook een stuk lastiger om nog te bewegen. Wel weer lollig, waarschijnlijk:)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Populaire werkvormen

  >