geschreven door Hugo Bakker 

Van onbekenden naar een groep in 1 middag

4 reacties

Afgelopen vrijdag was het dan zover; de eerste workshop “De 101werkvormen Formule” te Appelscha (Friesland). Voor het eerst was er een groep die een programma doorliep en uitleg kreeg over “De Formule”.

Voor mij was het een moment waar ik lang naar uitgekeken had, want ik mocht voor het eerst persoonlijk ‘mijn’ boek uitreiken. YES!

Na afloop was er verwondering over hoe een groep onbekenden zo snel een groep kon worden. Ik zou je natuurlijk alles willen vertellen over wat we gedaan hebben en “De Formule” onthullen, maar het is natuurlijk veel leuker als je zelf naar de workshop komt.

Van onbekenden, naar een groep in één middag

Natuurlijk was het een supergemotiveerde groep hoor ik je denken. En dat was ook zo. Een makkie voor een trainer zou je zeggen.

Maar is dat wel zo?

Moet je als trainer of begeleider een aantal dingen doen om de groep mee te krijgen?
Jij volgt toch ook niet zo maar instructies op van iemand die je net hebt ontmoet?
En zitten er in elke groep niet mensen die stil zijn en wat lastiger contact maken?

De deelnemers zeiden na afloop dat ze verwonderd waren over hoe makkelijk ik de groep mee had gekregen. Dit schrijf ik niet om mezelf op de borst te kloppen, want er zijn betere manieren om aan mijn zelfvertrouwen te werken ;).

Nee, ik zeg het om een aantal elementen met je te delen die het tot een succesvolle middag maakte.

3 elementen die het groepsproces positief beïnvloeden

Uitleg over 101werkvormen Formule
Uitleg over “De 101werkvormen Formule”

1.  Laagdrempelig beginnen
Voor aanvang stonden we in de kring wat met elkaar te praten toen ik plotseling aankondigden dat we zouden beginnen met een test. Wanneer je aan de beurt was, mocht je één voor één alle namen opnoemen. Iedereen schrikken… Mijn assistent, Diana, mocht als eerste beginnen. Ik weet dat zij goed in namen is en ze wist dan ook bijna alle namen. Natuurlijk is dit niet laagdrempelig kennismaken, de opluchting was dan ook groot. Niets is zo dodelijk als een voorstelrondje, waarbij mensen meer bezig zijn met ‘wat ga ik straks zeggen’ in plaats van te luisteren naar de ander. DOE NOOIT EEN VOORSTELRONDJE!
De echte start was wel laagdrempelig en met veel energie. Een kennismaker waarbij iedereen door elkaar heen vragen stelt en door het spelelement was er geen schroom om elkaar aan te spreken. Er werd gelachen en uiteindelijk was er een winnaar. Tegelijkertijd zijn we veel over elkaar te weten gekomen. Ik als trainer heb ook gelijk antwoorden op vragen die ik niet meer hoef te stellen.

2. Het FUN element
Door activiteiten en spelelementen in te bouwen, waarbij gegarandeerd gelachen wordt, creëer je een positieve sfeer. Ik houd van actieve spellen waarbij de gemiddelde mens een klein beetje uit zijn comfortzone gaat en wanneer hij of zij dat doet enorm veel plezier ervaart. Vaak wordt het gevoel om weer even terug te gaan naar het kind zijn, in de natuur, ook als geweldig ervaren. Als mensen samen een positieve ervaring hebben, zullen ze daarna veel makkelijker meer over zichzelf vertellen. Zullen ze zich makkelijker kwetsbaar opstellen of persoonlijke dingen delen.

3. Fysiek contact
Veel werkvormen en spelvormen die ik inzet vragen bewust om fysiek contact. Nadat we afspraken gemaakt hadden over ‘hoe wij met elkaar omgaan’ zijn we direct begonnen met element 1, 2 en 3 te combineren. Met andere woorden: we zijn laagdrempelig, met veel lol, fysiek contact gaan maken en hebben daardoor direct een grote stap gemaakt richting het vormen van een groep.

101werkvormenformuleV8aKun je je voorstellen wat er allemaal ontstaat als je zo een middag met elkaar in contact bent?

Wil jij zelf een middag spelen en de Formule ervaren?

Check de agenda om te zien of er binnenkort een workshop is waar je de 101werkvormen Formule zelf kunt ervaren (je kunt het boek ook gewoon bestellen, klik hier). De Formule is in feite een kapstok voor je trainingsontwerp. Het boek is daarmee meer dan een ‘werkvormenboek’ waar je er misschien al een aantal van hebt. In het boek wordt de ontwerpmethode beschreven, ik noem het de M.E.R.C.I.-methode. Elke letter staat voor een stap in het ontwerpproces, dat zo eenvoudig is dat iedereen het snel kan leren.

Nieuwsgierig? Vragen? Stel ze hieronder!

Geef je reactie of stel je vraag in het commentaarveld hieronder. Wil je het delen met je netwerk?

Over

Hugo Bakker

Mijn missie is om iedereen die met groepen werkt te inspireren om meer actief en meer ervaringsgericht te werken.

Reageer of stel je vraag hieronder:

 • Berrie Zweers schreef:

  hallo Hugo, het was een inspirerende middag. Ik begrijp nu je beweegreden om niet met een voorstelrondje te beginnen. Ook ik had inderdaad het idee: hoe onthoud ik al die namen? Op dat moment dacht ik: goh, Hugo vraagt niet door en vraagt niet of iedereen elkaars namen wil noemen en ik dacht dat je door tijdgebrek dit onderdeel oversloeg! (waar ik blij mee was). Nu weet ik dat dit een strategie is. Zoals alle elementen uit jouw training. Ik heb er veel van opgestoken en zal er gebruik van maken in mijn eigen trainingen. Kom in de pot! groet Berrie

  • Hoi Berrie, met een glimlach lees ik je reactie. Hand in de pot voor de 101werkvormen Formule!

 • He Hugo,
  Al weer een tijdje geleden dat ik een workshop bij jou en Marco heb gevolgd. In ieder geval gefeliciteerd met je nieuwe boek. En wie kom ik je nog eens tegen in de Kale Duinen, daar woon ik vlakbij 🙂
  Of misschien bij een van mijn organisaties??

  Hartelijke groet,
  Alice Vloet

  • Hey Alice, dankjewel en ja, de Kale Duinen zijn goed bevallen, dus wie weet?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Populaire werkvormen

  >