geschreven door Gerdy Heek 

7 Verschillende manieren om muziek in te zetten

7 reacties

I’ve gotta feeling…. that tonight’s gonna be a good night! 

Dit nummer van The Black Eyed Peas is voor mij voor altijd verbonden met de trainingen die ik zelf volgde bij Open Circles. Het maakt niet uit waar ik de muziek hoor- in de auto, of als wekker, mijn gedachten gaan terug naar die trainingen. Open Circles wist als geen ander hoe ze muziek in kunnen zetten bij hun evenementen.

Hebben we direct al de eerste manier te pakken hoe je muziek in kunt zetten in je training.

Muziek als herkenningspunt

Je kunt een bepaald nummer gebruiken om aan te geven dat je weer gaat beginnen. Als je dat op een dag training bij het begin, na de lunch en na de koffiepauzes draait, gegarandeerd dat je je deelnemers opvoedt en ze triggert om weer terug te komen! Vooral heel effectief als je vaker trainingen geeft.

Let op de tekst

Let goed op wat voor tekst je kiest als achtergrond. Natuurlijk- een vrolijk nummer doet meer met de energie dan een sombere, maar let ook op de tekst die je je deelnemers mee wilt geven. Je kunt een heel duidelijke boodschap meegeven, of juist een grapje erin maken. Bij een training die ik ooit gaf over wat er belangrijk is in je leven draaide ik “Is dit Alles”, en bij een training over geld draaide de trainer “Ka-Ching” van Shaniah Twain. Ik vind het zelf leuk om “Don’t talk, just kiss” te draaien als ik een training Communicatiestijlen (DiSC) geef. Je kunt mensen hierdoor al aan het denken zetten.

Muziek als achtergrond

Wanneer mensen met elkaar overleggen, kun je rustige muziek draaien. Wist je dat muziek kan zorgen dat je veel meer gefocust en dus productiever bent? Deze muziek is heel geschikt om te draaien achter een brainstormoefening, of als ze voor zichzelf wat op moeten schrijven. En moet de zaal snel omgebouwd? Zet dan een grappig, snel liedje op, daar gaan mensen echt harder van lopen.

Muziek als werkvorm

Ja… daar wachtte je natuurlijk op! Hoe kun je muziek nou als werkvorm inzetten?

Hier heb ik een paar leuke voor je.

Muziek als kennismaker

Ik geef er eentje, er zijn er natuurlijk veel meer:)

Geef de deelnemers vooraf aan de training de opdracht een liedje uit te zoeken dat bij hen past (alsof ze daarop de ring betreden tijdens een bokswedstrijd). Tijdens de training geef je als oefening elkaar te introduceren- maak duo’s en spui binnen 1 minuut alle gave dingen over jezelf (en dan de ander natuurlijk). Jij hebt dan inmiddels een playlist gemaakt met alle nummers, en draait deze één voor één af. De betreffende deelnemer loopt naar voren, terwijl diens partner, in spreekstalmeesterstijl, hem of haar voorstelt aan de rest van het publiek.

Muziek als energizer

Ook hier is het weer lastig kiezen: ik kies voor de paardenrennen. Ik gebruik als achtergrondmuziek hiervoor “Willem Tell” van Rossini, een heerlijk bombastisch klassiek stuk.

Uitleg, we gaan paardrijden met zijn allen. Iedereen gaat staan. Doe de galop voor: klap in je handen, en laat dan hand één op je linkerknie landen en hand twee op je rechterhand. Als je dit herhaalt, is het net of je een paard hoort galopperen.

Op het parcours zijn wat hindernissen: Je moet over een plas heen (spring), onder een boom door (bukken), bochten naar links en naar rechts, en aan het einde duw je met je billen een buurman om zodat jij nét iets eerder bij de finish bent.

Muziekquiz

Altijd leuk: de muziekquiz! Kies een leuke playlist op Spotify (de foute top500 van Qmusic is altijd goed:)) en laat mensen raden welk nummer en welke artiest. Als je onderwerp zich ervoor leent, kun je het ook omdraaien: ik doe altijd een quiz in mijn training DiSC communicatiestijlen- ik draai dan een nummer, en de deelnemers moeten raden bij welke stijl deze past.

Muziek maakt voor mij een training altijd heel open en vrolijk, hoe droog ook het onderwerp van je training!

 

Hoe zet jij muziek in in je training?

Deel het met ons hieronder in de comments.

Over

Gerdy Heek

Reageer of stel je vraag hieronder:

 • Ik gebruik het eigenlijk exact in de door jou hierboven beschreven situaties. Zal het wel eerder inzetten om rust en ‘cosy-ness’ te creëeren. Ga zeker het snelle stuk ns uittesten.

  • Top dat je dat eens wilt testen! Succes en geniet…

 • Ritsko van Vliet schreef:

  Hallo Hugo,

  Als oud-dj gebruik ik veel muziek(fragmenten) in mijn werk als Een paar voorbeelden.
  “Upside down” van Jack Johnson als intro bij een creatieve sessie.
  “Let’s work together” van Canned Heat bij workshop Samenwerken en dan met z’n allen eerst alle tafels en stoelen anders neerzetten.
  “Hello I love you won’t you tell me your name, let me jump in your game” van The Doors bij introductieopdracht.
  Speciale playlist voor inloop en pauze passend bij de opdrachtgever of het thema zoals voor een verkeerscongres met oa traffic jam, file, bicycle, bus stop, big yellow taxi etc.

  • Supertof dat je dit deelt Ritsko!

 • huub@detert.nl schreef:

  Ha Hugo, ook ik gebruik veel muziek. In de jongeren workshops gebruik ik vaak muziek dat jongeren aanspreekt. Ik vraag enkele jongeren vooraf of zij mij enkele nummers willen doorgeven. Deze nummers gebruik ik vooral tijdens energizers en zoals jij dat doet als startsein om weer te beginnen. Om emoties op te wekken gebruik ik vaak de Japanse drummers Kodo O Daiko en dan heeeeeeel hard. En voor momenten dat deelnemers moeten nadenken gebruik ik vaak Eric Satie of ander pianowerken, bijna onhoorbaar zacht.

  • Hey Huub, dat KLINKT goed zeg, ik zie het voor me!!

 • Angeline Schoor, Da Capo Coaching schreef:

  Ik ben naast coach en trainer ook muzikant (zangeres/harpiste, singer/songwriter) en gebruik vaak muziek, veelal methodieken die ik zelf ontwikkeld heb. Ik heb ook een training voor coaches en trainers: ‘Als de NooT het hoogst is, is de coach nabij…” Deze training gaat in op het fenomeen muziek in coaching en training. Het is een mix van demonstraties, theorie en vooral heel veel doen. Meer weten? Ga naar mijn website dacappcoaching.nl

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Populaire werkvormen

  >