Louis van Gaal wil wereldkampioen worden. Hij wil dat al heel lang. De spelers van het Nederlands elftal willen heel graag wereldkampioen worden. Wij Nederlanders willen dat ook, zelfs diegene die niet van voetbal houden (toch?).
Wij denken dat het kan.
Ook al zegt Dirk Kuyt dat we er nu nog niet klaar voor zijn.
Ook al spelen de meeste spelers niet in de grote competities.
Ook al hebben we misschien niet de beste spelers van de wereld.
De 2 pijlers van High Performance teams
Wanneer wij in trainingen vragen aan leden van teams in 1 woord te formuleren wat ze nu belangrijk vinden in de onderlinge samenwerking dan krijgen we vaak een aantal waarden te horen; vertrouwen, communicatie, eerlijkheid, etc.
We zeggen er altijd bij dat ze het woord ‘samenwerken’ niet op mogen schrijven. Dat is nu eenmaal wat een team doet, maar hoe kun je nu optimaal samenwerken.
Wij helpen teams om een High Performance Team te worden. Teams bestaan om resultaten te bereiken. Resultaten bereik je niet alleen door individuele kwaliteiten (anders zou Nederland inderdaad nooit wereldkampioen worden), er is meer nodig:
2 pijlers waarop een High Performance Team gebouwd is zijn:
- Productiviteit
- Positiviteit
Een gezamenlijke uitdaging voor de leiding en voor de teamleden.
Productiviteit – 7 essentiële eigenschappen
Doelstellingen & Strategie
Het team heeft duidelijke en uitdagende doelstellingen. Teamleden zitten op één lijn wat betreft de te volgen strategieën en prioriteiten. Doelstellingen zijn gekoppeld aan erkenning, beloning en compensatie. Het team is erg veerkrachtig en niet snel verslagen bij het niet behalen van doelstellingen.
Overeenstemming
Er is sprake van een gezamenlijk doel en een gezamenlijke missie. Teamleden vinden samenwerking, samenhang en onderlinge afhankelijkheid belangrijk. Het team beschouwt de resultaten als gemeenschappelijk.
Verantwoordelijkheid
Er bestaat duidelijkheid over functies en eindverantwoordelijkheid. Als er problemen ontstaan handelt het team meteen. Teamleden houden elkaar aansprakelijk voor gemaakte afspraken binnen het team.
Pro-actief
Veranderingen worden ervaren en gezien als onmisbaar voor het team en de organisatie als geheel. Het team is behendig en flexibel in het grijpen van kansen. Bij verandering reageren de teamleden op een positieve en creatieve manier.
Besluitvorming
De besluitvorming van het team is duidelijk en efficiënt, en heeft in de loop van de tijd bewezen effectief te zijn.
Middelen
Het team vraagt, krijgt en beheert voldoende middelen en trainingen om zijn doelstellingen te halen. Er is voldoende deskundigheid om de doelstellingen van het team te behalen. Er is eerder sprake van een ‘win-win situatie’ dan van een ‘no-win-no-lose situatie.’
Teamleiderschap
De teamleider past, afhankelijk van de situatie, de juiste stijl van leidinggeven toe en pakt incompetentie binnen het team op een effectieve manier aan.
Positiviteit – 7 essentiële eigenschappen
Vertrouwen
In dit team kan iedereen veilig z’n mening uiten. We kunnen op elkaar rekenen, we zijn betrouwbaar. Het team werkt niet in een door angst geregeerde omgeving.
Respect
Er heerst een sfeer van wederzijds respect en oprechte waardering. Minachting en vijandigheid worden niet getolereerd. We stellen de andere teamgenoten in staat om hun bijdrage te leveren.
Kameraadschap
Het gevoel erbij te horen is sterk aanwezig binnen het team. Prestaties worden erkend en gevierd door het team. Er is sprake van inlevingsvermogen, vrolijkheid en humor.
Communicatie
Er is een voorkeur voor duidelijke en efficiënte communicatie in plaats van indirectere wegen zoals politisering, roddelen of tegenwerking.
Constructieve interactie
Conflicten worden gezien als een uitgelezen kans voor nieuwe ontdekkingen, groei en creativiteit. Bekritisering, tegenstand en verwijten worden vermeden. We geven elkaar feedback en ontvangen het ook graag van anderen.
Waarderen onderlinge verschillen
Het team is ruimdenkend en weet de onderlinge verschillen in ideeën, achtergrond, standpunten, persoonlijkheid, aanpak en levenswijze op waarde te schatten. Diversiteit vindt men van essentieel belang.
Optimisme
Teamleden delen eenzelfde geïnspireerde visie. Ze zijn enthousiast, kijken vooruit en waarderen elkaar. Er is weinig cynisme, pessimisme, hulpeloosheid, hopeloosheid en men blijft niet hangen in het verleden.
Hoe staat het team ervoor? – een teamscan
Een foto maken van de huidige situatie van een team is een onmisbaar onderdeel van het bouwen van een High Performance Team.
Welke ervaringen heb je opgedaan bij het bouwen van High Performance Teams?
Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder…
Wat zou je willen leren over het bouwen van High Performance Teams?
Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder…
En bij het lezen van de commentaren van anderen kun je reageren zodat we nog meer kennis en ervaring met elkaar delen.
Succes met het bouwen aan High Performance Teams! Louis, wil je dit ook lezen, dan kunnen we volgend jaar een feestje vieren!
groeten, team 101werkvormen
Ik ontvang graag de scan
Hallo ik heb een aantal jaar ervaring als leidinggevende van een team. Dit team presteert goed en ik herken veel van de voorwaarden waar aan een goed functionerend team “moet” voldoen. En zie dit ook terug. Bij een nieuw team waar ik leiding aan geef gaat e.e.a. wat minder “gemakkelijk”. Hier is veel oud zeer aanwezig en is er een stevige basis voor wantrouwen en achterdocht. Ik zou graag leren hoe in zo’n situatie te acteren om ook van deze groep mensen een “echt” team te maken. Wellicht dat jullie teamscan hierin een ondersteuning kan zijn. Ik kijk uit naar de link.
vr. gr.
Mooi artikel. Geeft stof om over na te denken.
Ik ontvang ook graag de scan.
Ik wil graag weten hoe je de eigen verantwoordelijkheid kunt verhogen, zonder angst.
Ik heb veel teambuildingtrajecten gedaan. Soms is er angst om eerlijk te zijn en te vertellen dat je iets niet goed hebt gedaan, iets wat heel menselijk is.
Ik ben erg benieuwd naar de scan. Lijkt mij een goed hulpmiddel tbv trainer/teamcoach en team: Waar staan we nu, voor de training…en na de training. Hartelijk dank alvast.
Ben benieuwd of de scan bruikbaar is voor docententeams.
Ik ben trainer van 12/13-jarigen en ben heel benieuwd welke van de 2 x 7 eigenschappen toegepast kunnen worden bij hen. Ontvang graag de scan om een begin te maken hiermee !
I.i.g. dank voor de eye-opener 🙂
Ik hoor vaak dat er eerst veiligheid en vertrouwen moet zijn voordat er iets kan gebeuren. Volgens mij is het eenvoudiger. Je moet vertrouwen en veiligheid geven. M.a.w. iemand moet beginnen.
Jullie hebben het mooi beschreven. Doel, productiviteit en positieviteit. Vaak zie ik ook teams meer bezig met hoe men het doel wil behalen. De procedure is belangrijker dan het resultaat. En als men dat dan allemaal zo doet dat dan de neuzen dezelfde kant op staan. Terwijl als iedereen weet waarnaar toe en zichzelf daar in mee mag nemen dan komt het gewenste resultaat al dichterbij. Volgens mij is het ook zo dat als het resultaat helder is en er is commitment over men eerder om hulp en steun bij elkaar zal vragen.
Interessant artikel. Containerbegrippen (communicatie, vertrouwen, samenwerken etc.) worden vaak als eerste aanzet genoemd wat beter moet als je kijkt naar teamontwikkeling en training. Als je dit niet verder afpelt blijft het vaak veilig en op afstand. Terwijl echte gedragsverandering vaak pas gebeurd als er persoonlijke belangen mee gemoeid zijn. Teamperformance berust op veel verschillende aspecten en is sterk afhankelijk van de tijd waarin men zich bevind. Heerlijk om met een team in de ‘flow’ te zijn. Succesvolle teams hebben helaas nooit het eeuwige leven, de omgeving en de mensen veranderen waardoor hetgeen zoals we het ‘vroeger’ deden ineens niet meer lijkt te werken. Voor mij zit teamtraining in stimuleren van reflectie en loslaten van comfortzones. Voor je hier bent moet het team wel de fase voorbij zijn dat men hiervoor open staat en vertrouwen (wat is vertrouwen?) in elkaar maar ook durven te reflecteren en kwetsbaarheid tonen. Team- en groepsdynamica blijft altijd fascinerend om mee bezig te zijn. It’s the people. Graag ontvang ik de teamscan.
Toevallig heb ik gisteren een blog geschreven over een team waar samenwerken totaal ontbrak. Na een hele intensieve sessie hebben we een geweldig resultaat bereikt. We hebben juist de onderlinge verschillen uitgebuit om iedereen in zijn kracht te zetten.
Goedemiddag,
Ik ben een beginnend teamtrainer en op dit moment een ‘spons’ voor methoden en technieken die je hiervoor in kunt zetten. Ik zou graag meer willen weten over het bouwen van High Performance teams. Wellicht voor mij nog wat verder van mijn bed, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen met leren, toch! 🙂
Chantal
Leuk onderwerp, ik zou graag de scan ontvangen. Ik had gisteren een discussie met iemand over teams en groepen. Groepen zijn losse individuen die elk hun eigen ding doen. Teams zijn individuen die samenwerken en samen een doel hebben. Essentieel. Wat ik merk is dat een team vaak een groep mensen is en geen echt team, ook al gaan ze goed met elkaar om. Ik begeleid teamtrainingen en gebruik daarbij creatieve denktechnieken. Ben benieuwd hoe ik dat kan gebruiken ism de teamscan.
Leuk artikel.
Ben net als korfbaltrainer bij een nieuwe vereniging begonnen.
Zou graag een teamscan ontvangen.
Ben benieuwd.
Wow, ik had er niet op gerekend dat er zoveel toffe reacties zouden komen!! Mocht je op Facebook gereageerd hebben en niet de scan hebben ontvangen; stuur dan even een mail via het contact formulier.
Ik krijg via Facebook namelijk geen berichtje dat er op dit blog iets geplaatst is. Van WordPress krijg ik dat wel.
Alle teamcoaches succes met bouwen van High Performance Teams!!
groeten, Hugo
Dag Hugo,
Ik ben werkzaam in de zorg waar de “productiviteit” hoog ligt zolang allen dezelfde taal spreken en naar elkaar kunnen luisteren is het geen probleem. Nu is het luisteren vaak een hobbel hoe snel komt het oordeel al om de hoek kijken. Ik werk met teams die soms al vele jaren met elkaar samenwerken en zolang de nieuwkomer aansluit is het geen probleem blijkt diegene een andere taal te spreken(anders doen) dan heb je gedonder in de tent. Ik start mijn training altijd met de vragen waar ben je trots op of wat gaat goed en wat verdiend aandacht op dit moment volgens jou? Mijn ervaring is dat als er gedoe is bij de intake er vaak een andere leer- of hulpvraag ligt waar je niet zomaar de vinger op kan leggen. ik kijk uit naar je pdf teamscan.
Groet Von
Hoi Von, ik mailde je de scan maar deze ketst terug. Wil je via ons contactformulier contact opnemen?
Overigens hebben wij bij Ipsedebruggen teamtrainingen gedaan; je probleem komt bekend voor.
Boeiend onderwerp Hugo, mooie uiteenzetting. Ik ben erg benieuwd naar de scan om de teams waarmee ik werk (op een andere manier) in kaart te kunnen brengen. Dank alvast!
Interessant artikel, Hugo, dank je wel! Ik zou heel graag de pdf met de teamscan ontvangen, dank je wel voor het delen.
Ik ontvang ook heel graag de pdf want wij zijn druk bezig met strategie- en teamontwikkeling. Dank.
Ik heb zowel als manager en als intervisor / trainer / coach ervaringen met het coachen van teams en individuele medewerkers. In de laatste rol heb ik bemerkt dat een zekere professionele distantie in combinatie met ter zake doende kennis en ervaringen belangrijke voorwaarden zijn voor het laten groeien van een team.
Waar ik me zelf verder in wil bekwamen is het vanuit de intervisor-, coach- en trainersrol sturing geven aan de ontwikkeling van een team.
Ik leg veel nadruk op waarneembaar gedrag. Teamleden blijven in teamsessies graag hangen op niveau van eigenschappen, normen en waarden. Dat is lekker veilig en tot op zekere hoogte natuurlijk best waardevol. Maar als je niet voortdurend doorvraagt hoe termen als respect, vertrouwen, goede communicatie, etc zichtbaar tot uiting komen in wat teamleden precies doen / zeggen, dan biedt zo’n sessie de dag erna doorgaans weinig houvast om ook daadwerkelijk verbeteringen te realiseren. Ook de teamleider is hiermee geholpen, want die krijgt zo heel concrete aandachtspunten aangereikt om op te sturen en feedback over te geven. Ben benieuwd hoe de teamscan me hierbij kan helpen.
Hoi Hugo,
Ja je hebt gelijk. In dat kader verwijs ik nog even naar een interview van Paul Rulkens, DSM over de sleutel van succes. Mooie is ook dat door jou insteek te kiezen biologisch er ook andere hormonen en energie aangemaakt wordt welke meer een positief resultaat opleveren. Ook wel mooi te zien dat steeds meer bedrijven gaan inzien dat bedrijfsresultaten niet alleen op basis van (financiële) cijfers bepaald moeten worden maar de mens meer centraal komt te staan.
In dit kader heb ik een betrokkenheidsscan vanuit http://www.breinvoorkeuren.nl die ik je in een PDF wel wil toesturen. Deze meet op basis van 10 elementen de betrokkenheid van medewerkers bij een bedrijf.
Hey Stef, toevallig hoorde ik zaterdag ook al over breinvoorkeuren, dank voor de tip en ja, stuur mij de pdf 😉
Hallo Hugo,
Als sporter en nu als coach heb ik veel ervaringen opgedaan met het werken in en met teams. Komend seizoen staat er bij ons 1 doel centraal: promotie door maximale synergie. De afgelopen twee seizoenen hebben we veel gewerkt aan de veiligheid, feedback geven en de interactie in en buiten het veld.
Komend seizoen wil ik streven naar co-intelligence en maximale interactie. Dr. Bommerez heeft daar een mooi filmpje van op youtube: http://youtu.be/7P5rB_oi1t0
iedereen veel succes met het bouwen van topteams!
Groet,
Tom
PS: wil je mij de teamscan sturen? Thanks.
Inspirerend!
Hai Hugo, Ik ben benieuwd naar je teamscan. Ik ben op dit moment bezig met de begeleiding van diverse teams en bestudeer ter verrijking verschillende visies.
En ik heb een opmerking t.a.v. jouw voorstel om een team gratis te begeleiden. Mijn ervaring is dat als ze ‘het’ snappen, het opeens niet meer zo moeilijk lijkt. Dan is het namelijk ‘gewoon’ geworden. Waardering achteraf kan dan een flinke valkuil zijn, omdat het geleerde dan ‘minder waard’ kan lijken….en dat kan schelen in jouw beloning. Ik ben benieuwd dus of het voor jou dus echt gewerkt heeft, dat gratis teamcoachen of de waardebepaling achteraf.
En zoals ik van je gewend ben: een lekker helder overzicht m.b.t. de 2 peilers!
Hoi Gerdie, over die gratis aanbieding; voor mij werkt gratis weggeven heel goed; mensen leren mij en mijn methodiek kennen en vertrouwen. Daarna willen ze meer…. (en dan mogen ze betalen;)). En ja, daar heb ik regelmatig goede ervaringen mee. Je kunt natuurlijk een gratis workshop door voor teamleiders van verschillende bedrijven. En degene die meer willen die gaan dan met hun eigen team een traject doen.
Interessant! Ben pas begonnen met het begeleiden van teams en ontvang graag de teamscan!
Hartelijke groet,
Roger
Wel een beetje later dan t artikel gepubliceerd is, lees ik je verhaal over high performance teams! Beter laat dan nooit, nietwaar?!
Spijker op zn kop ! Ben momenteel een management team aan t begeleiden en helpen te groeien. Het lijkt me fantastisch om de scan eens op t team los te laten!
Is ie nog beschikbaar?
Groet en thks!
Misschien een erg late reactie…maar ik ben ook erg benieuwd naar de teamscan en naar de verschillende ervaringen met deze scan.
Groet, Marjella
In het blog zit een link naar de scan Marjella, veel succes!